Среда, 02. Октобар 2013.

Епископ Тимочки освештао темељ цркве у Александровцу


У присуству верника и мештана Александровца, епископ Тимочки Господин Јустин у саслужењу са свештенством неготинске црквене општине и братством манастира Буково, освештао је изграђени темељ нове цркве,  која се гради у овом тимочком селу. Освећењу темеља нове цркве у Александровцу присуствовали су и председник Општине Неготин мр Милан Уруковић, Дамир Ракић, председник СО Неготин и Драгољуб Ђорђевић, заменик председника Општине Неготин.

 

„За овакво једно дело заслужна је Дирекција за вере Републике Србије и Општина Неготин, која је финансијски помогла да почнемо овај свети храм. Као што сте данас чули у молитвама приликом освећења, ми се молимо да Господ Бог, заштити све трудбенике, све раднике, све оне који ће се трудити да овај храм доживи светлост дана. Велика је радост за сваког архијереја када се рађа нови храм. То је велика радост за цркву, за народ. Ово је покретачка снага, ово је оно што ће задржати људе да овде остану, јер се на свим местима народ скупља око својих светиња“ – истакао је између осталог,   обраћајући се присутнима, епископ Тимочки Господин Јустин.

 

Градњу храма Српске православне цркве посвећене светом великомученику Пантелејмону и парохијског дома у Александровцу иницирали су мештани, а сагласност је дало и Општинско веће Општине Неготин.

 

„Општина Неготин поред тога што брине о другим проблемима у месним заједницама, брине и о храмовима. На територији Општине Неготин, у пет месних заједница, немамо изграђене цркве и управо из тог разлога у Одлуци о буџету за 2013. годину определили смо средства у износу од 7 милиона динара за црквену општину Неготин. Средствима из буџета изграђен је и темељ овог храма у Александровцу“ – рекао је председник Општине Неготин мр Милан Уруковић  

 

Градњу храма у Александровцу поред Општине Неготин, Српске православне цркве финансираће, својим прилозима и сами мештани Александровца.