Четвртак, 13. Март 2014.

Енглез подиже винограде и производи вино у Рајцу

Винарију “Рај” у Рајцу, чији су власници Љубинка и  Мајк О’Конор, енглески држављанин, од пре пар дана и формално грађани Општине Неготин, обишао је Дамир Ракић, председник СО Неготин са сарадницима и пожелео им успешан рад и проширење производње.

Мајкл О’Конор, родом из Манчестера, и његова супруга Љубинка пре две године започели су адаптацију објекта некадашње винарије у непосредној близини железничке станице у Рајцу. Данас је винарија “Рај”, капацитета 50.000 литара,  опремљена савременим иноксним и барикним бурадима, а прве количине висококвалитетног вина тржишту ће бити понуђене током ове године.

 

“Природне карактеристике овог подручја и дуга традиција винарства били су одлучујући фактори да овде инвестирамо. Намеравамо да проширимо производњу, ослањамо се на аутохтоне сорте грожђа, али и на оне које овде дају одличан квалитет” – изјавили су Мајкл и Љубинка О’Конор и изразили задовољство сарадњом са локалном самоуправом.

   

Винарија “Рај” формирала је сопствену плантажу винограда на површини од осам хектара. Аутохтона сорта грожђа, црна тамјаника, посађена је на површини од 2,5 хектара, а у плану је и формирање винограда беле тамјанике.  Намера им је, кажу, да наредних година плантаже винограда прошире на 15 хектара.

  

“Није случајно што се породица О’Конор одлучила да инвестира баш у Општини Неготин. Ми смо ових дана и формално добили потврду да смо Општина са повољним пословним окружењем, што значи да испуњавамо одређене стандарде, тј. гарантујемо да ће грађани, постојећи привредници, као и потенцијални инвеститори, добити услуге и информације на начин који им олакшава послове и активности. Ми као локална самоуправа пружамо пуну логистику, овим и другим инвеститорима“ – поручио је Дамир Ракић, председник СО Неготин.