Уторак, 21. Јун 2022.

ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ, ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ ПОСЕТИО ОПШТИНУ НЕГОТИН

Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, приликом данашње посете нашој општини, разговарао се са Владимиром Величковићем председником Општине Неготин и његовим сарадницима, обишао родну кућу Стевана Стојановића Мокрањца и комплексе Рогљевачких и Рајачких пивница.

  

„Са великим задовољством сам дошао у Неготинску Крајину и у Мокрањчеву кућу, кућу чувеног композитора и музичара. Ова моја посета је наставак обиласка источне Србије коју са великим задовољством откривам. Имао сам прилике да данас разговарам и са председником општине Неготин о разним пројектима који се реализују и који су у плану. Управо зато смо и дошли у Мокрањчеву кућу, с обзиром да ћемо један део новца уложити и у овај музеј, како бисмо донели додатне погодности за посетиоце, туристе и наравно, пружили им један интерактивнији однос када дођу у посету. Све је ово део нашег великог улагања у културно наслеђе Србије, с обзиром на то да је културно наслеђе Србије део европског културног наслеђа. Део тог културног наслеђа чини и сегмент виноградарства и производње, и зато обилазим и пивнице у неготинском региону. То је и један од потенцијала који овај регион има. Да се вратим Мокрањцу. Он је велики композитор који је много пружио Србији и драго ми је да је његова родна кућа сачувана и драго ми је што и ми можемо да допринесемо очувању те куће, која је недавно постала део мреже куће и музеја европских музичара попут Бетовена, Брамса, Сибелијуса и других. То је велико признање и то је само један додатан знак и показатељ нашег заједничког културног наслеђа у целој Европи.“ изјавио је данас амбасадор Емануеле Жиофре.

Данашњу посету нашој општини Његова екселенција Емануеле Жиофре, започео је разговором са Владимиром Величковићем, председником Општине Неготин, на пријему уприличеном у малој сали Општине Неготин. Амбасадор Жиофре је исказао дивљење према природним лепотама нашег краја и интересовање о развојним потенцијалима општине Неготин.

  

„ Јуче смо потписали Меморандум о разумевању и могу да изјавим да смо веома задовољни што су наши пројекти задовољили критеријуме и што смо прошли са пројектом који ће унапредити наше туристичке потенцијале. Сваки туриста који буде обишао овај комплекс имаће адекватне услове. Његова екселенција Емануеле Жиофре је први пут овде и зато смо имали мало дужи разговор у згради општине. Сматрам да је био веома конструктиван и радујем се неким новим пројектима који ће уследити, поред ових који ће се ускоро реализовати, а мислим и на реконструкцију Рајачких и Рогљевачких пивница. Рајац и Рајачке пивнице би требало да крену са реконструкцијом у последњем кварталу ове године, све дозволе су добијене, а јавне набавке биће расписане почетком августа. Очекујем да ћемо и са Рогљевом стићи Рајац. Цео комплекс ће добити феноменалан амбијент за сваког туристу који ће доћи и моћи да ужива и у природним лепотама нашег краја, културном наслеђу али и најквалитетнијим винима. Разговарали смо и о неким потенцијалним пројектима који су одрживи и реални, и који ће употпунити туристичке потенцијале, али и о другим могућности које су везане пољопривредни и привредни развој. Радујем се доласку Њ.Е. Емануела Жиофреа на почетку радова у Рајцу и њиховом крају, као и најави још неких лепих ствари које ће побољшати услове у многих области.“ поручио је председник Величковић.

  

Општина Неготину је, у оквиру пројекта „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, добила средства у износу од 99.000 евра која ће бити реализована кроз изградњу мокрог чвора у родној кући Стевана Мокрањца (60.000 Е ), реновирање Туристичког информационог центра (20.000) и унапређење маркетинга и промоције, кроз традиционалне канале и у дигиталном окружењу -19.000 Е. У овај пројекат укључени су Туристичка организација Неготин, Музеј Крајине и Регионална агенција за развој Источне Србије (РАРИС).

  

„ Музеј Крајине осим што је установа заштите културном покретног наслеђа гледа мало ширу причу. Блиски смо са туризмом због великог броја посетилаца који пдолази у наше објекте и чинимо напоре у складу са нашим могућности, уз подршку надлежног министарства и Општине Неготин, да урадимо понеку интервенцију на објектима који су сви из 19. века и веома су захтевни за оджавање. Од 1964. године када је претворена у Музеј до данашњих дана нису се стекли услови за изградњу санитарног чвора, што практично јесте цивилизацијски недостатак. Ми у Управној згради имамо два тоалета и Музеју Хајдук Вељка један, али у Мокрањчевој родној кући који је најфреквентнији објекат посећен са неких 20.000 посетилаца годишње тоалета није било. Захваљујући овом појекту ми ћемо добити средства за реализацију те намере. пројекат је рађен по условима Завода за заштиту споменика културе у Нишу и имамо њихову сагласност. Поред тога у складу са временом у коме живимо гледамо да радимо дигитализацију наше сталне поставке и захваљујући овом пројекту добићемо дигиталне алате, витрине, екране, мониторе преко којих ће бити презентовано наслеђе, не само у Мокрањчевој кући већ у сва три објекта Музеја Крајине.“ истакао је Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

  

Амбасадор Жиофре посету нашој општини завршио је обиласком Рајачких и Рогљевачких пивница.

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.