Уторак, 26. Јануар 2021.

ЕКО ФОРУМ О БИОДИВЕРЗИТЕТУ РЕКЕ ДУНАВ


У оквиру пројекта прекограничне сарадње ИПА Бугарска-Србија који наша општина реализује у сарадњи са Технолошким институтом за аквакултуру“ из Монтане у Републици Бугарској у великој сали СО Неготин данас је почео дводневни Еко форум на тему биодиверзитета реке Дунав. Форуму су преко зум апликације учествовали и представници удружења из Монтане као и предавач Ева Радева,експерт на тему биодиверзитета која је говорила о  угроженим врстама јесетре, стању биодиверзитета у реци Дунав као  и о моделима и методама очувања биоразноликости.  


„ Пројекат „Одрживи еко пријатељски регион покренут је у циљу процене биодиверзитета рибе у речним подручјима, а посебно за врсте јесетра. Иначе Бугарска и Србија су једно од европских жаришта биодиверзитета са приближно: 210 врста и подврста риба у Бугарској и 125 врста риба у Србији. Ова богата биолошка разноликост подложна је утицајима широког спектра претњи као резултат људске активности и природних процеса који се јављају у екосистемима.  Подсетићу да смо у оквиру пројекта добили и чамац са пратећом опремом. Реч је о пловилу специјалне изградње и запремине које ће се користити за прикупљање података о животињским и биљним врстама у делу реке Дунав који пролази поред Неготина који ће се касније процесуирати кроз ГИС систем који је такође развијен као део овог пројекта.  Пројекат „Одрживи еко пријатељски регион“ реализујемо са партнерском организацијом Технолошким институтом за аквакултуру из Монтане у Републици Бугарској, као водећим партнером на пројекту са којим такође реализујемо заједничке активности као што су израда студије и истраживања о тренутном стању биљног и животињског света у прекограничној регији реке Дунав.“ истакао је у поздртавној речи Владимир Величковић, председник Општине Неготин.


Укупан буџет пројекта „„Одрживи еко пријатељски регион  износи 545.775.61 евра, од чега општини Неготин припада 201.387.96 еура, 171.179,75  средства из фонда ЕУ (85 процената), учешће општине Неготин износи 30.208,20 евра.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.