Четвртак, 11. Април 2013.

Едукација за послодавце и незапослена лица

4125_1.jpg

У организацији Националне службе за запошљавање, филијале у Бору и општине Неготин, јуче је у великој сали СО Неготин организована едукација за незапослена лица и послодавце, на којој су се присутни упознали са програмом активних  мера запошљавања у 2013. години. Програм од 30. марта реализују Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Национална служба за запошљавање.

4125_2.jpg

Председник општине Неготин, мр Милан Уруковић, обраћајући се присутнима истакао је : “Незапосленост је највећи и кључни проблем већине општина у Србији, па и наше, а мере активне политике запошљавања вишеструко су корисне, пре свега за незапослене са евиденције Националне службе запошљавања, али и за послодавце, и у крајњој линији за локалну самоуправу. Ове мере су од  изузетног значаја за унапређење запослености и подстицање развоја предузетништва малих и средњих предузећа, а све са циљем свеукупног развоја средине у којој живимо.“

4125_3.jpg

Општина Неготин већ има добре резултате на том плану. Прошле године као допринос решавању проблема незапослености, из општинског буџета издвојено је 5.060.000 динара, што је највећи износ у региону. Захваљујући овим и средствима Националне службе запошљавања у износу од 800.000 динара, до посла су дошла 32 радника, од тога је 18 лица отпочело сопствени бизнис, док је код постојећих послодаваца запослено 14 лица.

Локалним акционим планом запошљавања општине Неготин за 2013. годину, за решавање проблема незапослености планирано  је 9,7 милиона динара. Општина Неготин  издвојиће 5.000.000 динара, док се од Министарства рада, запошљавања и социјалне политике очекује 4,7 милиона динара. Овим средствима послодавци ће бити стимулисани за отварање 49 нових радних места, а биће додељено и 30 субвенција за нова радна места.

4125_5.jpg

Лидија Начић, директорка филијале НСЗ у Бору, рекла је да општина Неготин својим мерама и издвајањима из општинског буџета, за решавање проблема незапослености, последњих година има водећу улогу у региону.
 
Представници Националне службе запошљавања упознали су присутне послодавце и незапослена лица и са осталим мерама активне политике запошљавања.

4125_4.jpg

За реализацију програма активних  мера запошљавања, из буџета Републике Србије ће током 2013. године бити издвојено 3,4 милијарди динара, а Национална служба за запошљавање објавила је 30.марта 2013. године више јавних позива и конкурса.