Уторак, 04. Март 2014.

“Дунавска кућа меда” – израда бизнис плана

У малој сали општине Неготин одржан је завршни састанак поводом израде бизнис плана за рад регионалног Тренинг Центра (РТЦ) за удружења пчелара Борског и Зајечарског округа.  Израда бизнис плана део је активности за пројекат „Дунавска кућа меда“ чији је водећи партнер Општина Неготин, а који су финансијски подржали Европска Унија и Аустријска развојна агенција АДА. Састанку су присуствовали представници удружења пчелара из Зајечара, Кривеља, Кладова и Неготина, као и Драган Милутиновић, аутор бизнис плана и чланови пројектног тима.

Општина Неготин, у оквиру пројекта „Дунавска кућа меда“ добиће едукативни центар за пчеларе, јединствен у Србији који ће омогућити квалитетније услове пчеларења. Пројекат има за циљ стварање услова за одрживи економски развој у руралним срединама Источне Србије уз могућности за запошљавање и побољшање производње и маркетинга у производњи меда.

Вредност пројекта износи 200.420,17  евра, од тога финансијска помоћ Европске Уније  и Аустријске развојне агенције АДА износи 161.370,17 евра односно 82,52%. Ућешће Општине Неготин износи 21.500 евра директних инвестиција и 17.500 еура кроз услуге, односно 19,48%.

Пројектом је планирано формирање регионалног Тренинг центра (РТЦ) за потребе пчеларских удружења у Неготину, Кладову, Кривељу и Зајечару са седиштем у Неготину, реконструкција зграде Удржења пчелара Неготин у Кнез Михајловој 13, куповина опреме за учионицу и салу за састанке, израда бизнис плана и оснивање четири показна пчелињака.

У оквиру сегмента “Стварање вишка вредности”,  биће припремљена студија о заштити географског порекла Тимочког меда и организована здружена презентација четири удружења на регионалном скупу “Дани меда и вина”. Пројектом је предвиђена обука за студенте, течај за незапослене и студијско путовање у Аустрију.