Четвртак, 31. Мај 2012.

Дружење са дечјим писцима

3735_1.jpg

У организацији Народне библиотеке “Доситеј Новаковић” и Дома културе “Стеван Мокрањац” афирмисани књижевници и песници Бранко Стевановић и Игор Коларов и, представили су своје књижевно стваралаштво ученицима неготинских основних школа.
 Дечји песник Бранко Стевановић, стални је сарадник Националне географије „Јуниор“ и Дечјих новости, а његова поезија и проза заступљене су у антологијама и у уџбеницима за основну школу. Овогодишњи је добитник награде "Сребрно Гашино перо" за најбољу књигу за децу, Фестивала хумора за децу у Лазаревцу. Награда му је припала за књигу песама "Авантуре Краљевића Марка", коју је објавио Издавачки студио "Чекић" из Београда, а илустрацијама опремио Коста Миловановић. Стевановић је до сада објавио 10 књига, од којих је шест намењено деци.

3735_2.jpg

Игор Коларов је аутор 12 књига. Најпознатија је “Аги и Ема”, роман за који је добио награду “Политикиног забавника” и по коме је Милутин Петровић снимио истоимени филм, први филм за децу у Србији послије 25 година паузе. За роман “Дванаесто море” добио је награду “Доситејево перо”, за “Приче о скоро свему” награду “Невен” и награду бијељинског сајма књига, а за збирку прича Русвај, награду “Дечја књига године” на сајму књига у Београду. Препознатљив је по специфичном изразу, такозваној СМС приповедачкој форми. Игор Коларов, аутор је, између осталих, и књига „Хионијине приче”, „Милица у врту”, „Буренце”, „Фиона и друге мистерије”, „Џепне приче”, „Русвај”