Петак, 03. Јул 2015.

Други Тесла дани у Неготину

Од 6. до 10. јула у више градова у Србији биће одржани други Тесла дани, који се организују поводом 10. јула, дана рођења Николе Тесле, а ове године и поводом Међународне године светлости. Тесла дани биће организовани и у Неготину, од 6. до 10. јула.       

Тесла дане организује Удружење Кластер путева културе под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Електро привреде Србије, док је општина Неготин пријатељ пројекта.   Циљ манифестације је да се Србија прикаже у другом светлу, као земља културе, науке, привреде. Током трајања манифестације биће организовани необични обиласци хидроелектрана и кабинета, бројне изложбе, перформанси, радионице, представе, експерименти, предавања, округли столови и разни други догађаји инспирисани Теслом и његовим животом.                                                                                                                       

„Тесла дани“ почеће у Неготину у понедељак 6. јула, када ће бити организован први од три обиласка ХЕ „Ђердап 2“. Погоне хидроелектране први ће обићи млади извиђачи и фудбалери ФК “Хајдук Вељко“. У среду 8. јула ХЕ „Ђердап 2“ посетиће ученици генерације неготинских основних и средњих школа и ученици који су у претходној школској години освојили прву, другу или трећу награду на републичким такмичењима, док ће у петак бити организована посета за грађане. Заинтересовани грађани могу се пријавити до среде 8. јула у Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“ или на телефон 542-380. 

Од понедељка до петка од 9 до 19 сати за све заинтересоване посетиоце биће отворена и спомен соба Ђорђа Станојевића, у згради Електродистрибуције. Ђорђe Станојевић је био астрофизичар, професор и ректор на Великој школи у Београду, човек заслужан за електрификацију Србије, али и за долазак Тесле у Београд. 

У петак 10. јула на Градском тргу биће отворена изложба Музеја Николе Тесле из Београда о Теслином доласку у Београд и сусрету са Ђорђем Станојевићем.

У организацији Тесла дана у Неготину укључени су Народна библиотека „Доситеј Новаковић“, Историјски архив Неготин, ХЕ „Ђердап 2“, Електродистрибуција Неготин.