Среда, 12. Јул 2017.

Други концерт посвећен Луису - „Мој живот је моје благо“

Под покровитељством Општине Неготин и у организацији Туристичке организације, на Градском тргу у Неготину одржан је други велики концерт под називом „Мој живот је моје благо“, посвећен сећању на популарног интерпретатора Љубишу Стојановића Луиса који је трагично преминуо пре шест година.

 

Љубиша Стојановић Луис је више од деценију, у Неготину, организовао хуманитарне концерте и помагао рад Дома за децу без родитеља “Станко Пауновић”, због чега је понео и титулу почасног грађанина Неготина.

 

Интерпретирајући његове песме на Луисову музику подсетили су нас синоћ Драгољуб Фируловић – Џо и КГБ трио, Горан Станковић и КГБ трио, Коктел бенд, Ненад Голубовић Чапе, Немања Бачиловић и Меџик бенд, Бобан Јаношевић, Владан Вучковић-Паја, Александар Тасић, Маја и Ст. Лоуис, Марко и Ст. Лоуис, Бојана Стаменов, Владимир Стојановић и Никола Роквић.

 

Концерт је завршен извођењем нумере која је била Луисов заштитни знак и по којој и концерт у Неготину носи име “мој живот је моје благо”, који су у дуету отпевали Бојана Стаменов и Никола Роквић.

  

Веома важно место у његовом животу, тик уз музику, којој се деценијама потпуно предавао, за Луиса је имала породица, пре свега његова деца. Често је умео да каже да је најсрећнији са својом децом и музиком, а на синоћњем концерту учествовало је петоро од шесторо Луисове деце, Марко, Маја, Андреј, Сергије и најмлађа Ела-Мита. Концерту је присуствовала и Луисова супруга Силвана.

 

У част Љубише Стојановића Луиса, на Градском тргу постављена и изложба фотографија са његових хуманитарних концерата у Неготину. на једном од паноа налази се и и реч Миодрага Стефановића из афише програма за први концерт који је одржан 31. јануара 1996. године.

 

“Највећа вредност рада Љубише Стојановића Луиса је у томе, што су неке од најбољих његових песама и интерпретација, иако су рађене из наше традиције и у нашој традицији, довољно музички универзалне, па могу да се изводе у свету, где је он већ остварио запажен пријем. За интеграцију са тим страним светом, мора се и то истаћи, Луис је урадио и врло добре аранжмане популарних забавних песама, светских хитова, који убедљиво показују да је пред нама одшколован човек са завидном музичком културом.“