Петак, 13. Јун 2014.

Драма „У Едену на Истоку“

Представа „У Едену на Истоку“ рађена по тексту Борислава Пекића, у режији Николе Ђуричка, играна у неготинском  Дому културе говори о прогонитељима и прогоњењима као две супротстављене стране. Уз Ђуричка који је и редитељ и глумац у представи игра и Војин Ћетковић.

Радња представе „У Едену на Истоку“ Борислава Пекића (1971) одиграва се у санаторијуму-лудници, између два лика, прогонитеља, бившег члана тајне полиције (Нови) и прогоњеног – психичког болесника који пати од маније гоњења (Стари), док њихов страх од гоњења и прогањања прелази у обострану параноју.

„У Едену на Истоку“ је драма у којој је Борислав Пекић пренео своја запажања о свету у коме је живео. То је, по његовим речима, свет који се дели на победнике и губитнике, на оне који су угњетавани и оне који угњетавају, шпијуне и предмете шпијунирања. Комад се на занимљив начин бави колективним паранојама, теоријама завере, комшијским шпијунажама.

Неготинска публика и глумци, Ђуричко и Ћетковић, маестралним извођењем, у синоћној представи у Дому културе, пробијали су се кроз замршен филозофски текст чија је основну нит осећај велике усамљености и потреба за комуникацијом са другим људима.