Субота, 02. Новембар 2013.

Донет закон о легализацији

Посланици Скупштине Србије усвојили су 31.10.2013.године Закон о легалиизацији објеката. Иако је нацрт закона предвиђао да се легализација односи само на бесправне објекте изграђене до 11. септембра 2009.године а за које је захтев за легализацију поднет до 11. марта 2010, посланици су ипак усвојили амандман који омогућује легализацију објеката изграђених и након тог периода. То значи да сви објекти који су изграђени до дана ступања на снагу закона могу бити легализовани.

Шта садржи захтев за легализацију?

Захтев за легализацију треба да садржи:

  • геодетски снимак;
  • пројекат изведеног објекта у три примерка;
  • доказ о праву коришћења својине односно закупа на грађевинском земљишту, или доказ о праву својине на објекту;
  • доказ о уређивању односа у погледу плаћања накнаде за уређивање грађевинског земљишта и
  • доказ о уплати административне таксе.

  Рок за подношење захтева за легализацију истиче 30.јануара 2014.године.

Такође, парламентарци су усвојили и амандман који предвиђа да грађани   имају рок од 90 дана од ступања на снагу закона да поднесу накнадне захтеве за легализацију тих објеката.

Иначе, закон предвиђа могућност плаћања легализације на рате до 20 година, а висину накнаде за бесправно изграђене објекте утврђују локалне самоуправе, које ће моћи и да смање максимални рок од 20 година.

 Законом је предвиђена обимнија пројектна документација и власници објеката ће имати веће трошкове.

Локалне самоуправе ће по ступању на снагу закона да утврде критеријуме за одређивање накнаде за уређивање грађевинског земљишта и услове под којима ће се остварити умањење накнаде и начин плаћања. Градови и општине ће моћи да пропишу умањење накнаде за власника породичног стамбеног објекта или стана у стамбеној или стамбено-пословној згради, који је изградњом или куповином трајно решавао стамбено питање ако власник или чланови његовог породичног домаћинства немају другу непокретност за становање.

Умањење накнаде је предвиђено и за власнике који су извршили опремање грађевинског земљишта сопственим средствима или средствима од месног самодоприноса и то сразмерно учешћу у опремању.

Неће моћи да се легализују објекти изграђени или реконструисани на клизишту или мочварном земљишту, ако су изграђени од материјала који не обезбеђује трајност и сигурност објекта, затим објекти на површинама јавне намене или заштићеним природним и културним добрима, они који су супротни планском документу.

.