Уторак, 07. Новембар 2023.

ДОНАЦИЈА ВЛАДЕ ЈАПАНА ЗДРАВСТВЕНОМ ЦЕНТРУ НЕГОТИН

Донација Владе Јапана у медицинcкој опреми, данас је свечано уручена Здравcтвeном центру Неготин. Влада Јапана је, као подршку унапређењу здравственог система у Републици Србији, обезбедила је 59.024 евра неготинској здравственој установи. Данашњој церемонији примопредаје медицинске опреме присуствовали су др Горан Макунчевић, државни секретар Министарства здравља Републике Србије, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Ватару Јокохама, први секретар у Амбасади Јапана у Републици Србији и др Кристијан Николић, в.д. директора Здравственог центра Неготин.
 
 
 
„Велику захвалност дугујемо јапанској Влади, јапанском народу и Његовој екселенцији амбасадору Имамури Акири, на донацијама које су унапредиле рад две важне институције у нашој општини, Предшколске установе „Пчелица“ и Здравственог центра Неготин. Реч је о реконструкцији кровног покривача и фасаде на згради број 2, Предшколске установе „Пчелица“ која је завршена 2013. године и садашњој донацији, у вредности од 59.024 евра, у медицинској опреми. Верујем да ће у будућности, на обострану радост, наша сарадња ићи само узлазном путањом и да ћемо на тај начин јачати везе између наша два пријатељска народа“ рекао је данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин.
 
 
 
Влада Јапана је овом донацијом обезбедила медицинску опрему: савремени ултразвучни апарат, ЕКГ апарат, хирушки аспиратор и инкубатор, у вредности од 59.024 евра и наставиће да помаже Србију и пружа помоћ на локалном нивоу за добробит свих грађана Србије, поручио је данас Ватару Јокохама, први секретар у Амбасади Јапана у Републици Србији,
 
 
 
„ Донирана опрема је била хитно потребна и недостатак исте је угрожавао пружање благовремене здравствене заштите. Управо сам обишао здравствени центар и уверен сам да ће ова донација обезбедити побољшање здравствених услуга у општини Неготин и боље услове за рад медицинском особљу у Здравственом центру Неготин. Јапан од 1999. године подржава пројекте које реализују локалне самоуправе, невладине организације, школе и здравствене установе, кроз пројекте за основне потребе станвништва. А претходно смо окончали 251 пројекат у областима здравства, образовања, комуналнихделатности, заштите животне средине, као и социјалне заштите. Верујем да грађани неготинске општине већ осећају корист, резултат наших донација. Сматрам да је смањење економског јаза између великих градова и других делова земље веома важно за развој Србије“, закључио је Јокохама.
Традиционално добре односе две земље Србије и Јапана на конференцији за новинаре у Здравственом центру Неготин, поред Ватару Јокохаме, првог секретара у Амбасади Јапана у Републици Србији, истакао је др Горан Макунчевић, државни секретар Министсртва здравља.
 
 
 
„Ако погледамо задњих десетак и више година, видећемо несебичну помоћ Владе Јапана Републици Србији. Та помоћ се огледала у више облика, да ли је хуманитарна, економска, техничка, у сваком сегменту Јапан је излазио у сусрет Републици Србији. Пројектом од 2001-2002. године, Национални пројекат превенције од рака дојке, Влада Јапана је преко Амбасаде Јапана помогла набавком 30 дигиталних и два аналогна мамографа са опремом и инструментима које је донирала тих година је помогла преко 36 здравствених установа у Србији. Помогли су и едукацију наших здравствених радника. Преко 150 радника едуковало се у Јапану, и то о трошку јапанских грађана . Пројектом ПОПОС од 1996. године, Влада Јапана је преко 16 милиона евра уложила у Србију . Од тих 16 милиона седам милиона је уложено у Министарство здравља и помоћ грађанима Србије у здравственом сектору. То су заиста велике донације и захваљујемо се на свему што су до сада радили.“, истакао је др Горан Макунчевић, државни секретар у Министарству здравља Републике Србије.
 
На медицинској опреми захвалио се и др Кристијан Николић, в.д. директора Здравственог центра Неготин који је претходно са уваженим гостима и обишао службе у којима се користи донирана опрема.
„Драго ми је што је Јапан препознао мала места и њихове потребе. Као радиолог, знам колико нам значи ултразвучни апарат на коме радимо до 50 прегледа дневно, и апарат је најбољи што може да понуди ултразвучна дијагностика. Драго ми је да Јапан као земља и кадаје било најтеже за њих, за време земљотреса, није престајао да нам помаже. То је народ великог срца и могу да Вам се захвалим од срца.“ истакао је др Николић.
 
 
 
Укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва (ПОПОС) у Србији од 1999. године износи преко 16 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 511 милиона евра.