Понедељак, 28. Аугуст 2017.

Донација Пољопривредној школи

Удружења „Дијаспора Источне Србије“ уручило је данас Пољопривредној школи „Рајко Боснић“ још једну вредну донацију. Након аутобуса за превоз ученика од Неготина до школе, данас су представници српске дијаспоре овој школи поклонили и апарате и реагенсе за лабораторију за испитивање воде. Вредност донације 5.628,60 евра. 


Донацију је званично уручио Борис Пистоловић, представник Дијаспоре Источне Србије, који је преко фирме у којој ради у Аустрији обезбедио ову опрему. Ради се о најсавременијој опреми из области испитивања воде, коју ће професори и ученици Пољопривредне школе, користити за унапређење наставе.   

„Кроз разговор са директором и са колегама у школи, увидели смо да има деце која уче баш у овој струци, а пошто сам и ја сам из ове струке, хтео сам да помогнем да деца добију савремену опрему на учење, а у будућности и адекватне шансе на тржишту рада. Ради се о опреми која је првенствено намењена за едукацију деце и студената. Ту су између осталог милтипарметрални уређај за мерење кисеоника, два рефрактометра, један за мерење алкохола, шећера, воћног шећера,  а други за мерење етилен гликола, припилен гликола и киселине у бактеријама, мултипараметрални фотометар за лабораторију и наставу, пратећа опрема и реагенси. Још једном напомињем да је опрема првенствено намењена едукацији деце и даи у наредном периоду школа може да рачуна на моју помоћ.“ –истакао је Борис Пистоловић, приликомпредаје опреме.    

Директор Пољопривредне школе у Букову, истакао је да је ово други корак у сарадњи између школе и Дијаспоре Источне Србије. Друга донација користиће се у хемијској лабораторији  за испитивање воде и имаће велики утицај да се деца обуче за оно што ће радити у пракси.

„Ми сада имамо лабораторију, али није опремљена оваквом опремом. Захваљујући овој донацији лабораторија ће бити опремљена савременом опремом и уређајима, тако да ће деца моћи да науче баш оно што ће им користити. Поред тога да напоменем да школа може да се бави и испитивањем воде. Ми користимо извор из Манастира Буково,  тако да ћемо ову опрему користити да проверимо и исправност те воде.“ – каже Радомир Златановић, директор ПШ „Рајко Боснић“ Буково.   

Мирко Пејчић, један од професора хемије у овој школи, наглашава да су за унапређење саме наставе изузетно битне савремене методе рада, а за то су потребна одговарајућа наставна средства.

„Ова опрема ће нам пуно помоћи у осавремењивању наше наставе, пре свега на смеру за прехрамбене техничаре, за фармацеутског техничара, а наравно и на смеру за ветерину и пољопривредног техничара. Овде имамо доста апарата који ће моћи да се користе у физичкој хемији, аналитичкој хемији, у многим областима органске хемије,  пре свега за испитивање воде, разних сокова, течности, млека и свих течних супстанци које користимо у настави. Ми смо имали рефлектометар који је доста застарео, фотоколориметар смо позајмљивали из других школа, тако да  нисмо могли да пратимо план и програм рада,  па смо померали поједине наставне јединице. Овом донацијом ми смо добили итекако важна наставна средства, тако да можемо сада да већи број ученика укључимо у рад. Раније смо рецимо имали само један рефрактометар, сада имамо три и већ ће моћи групе од по три ученика да раде, тако даће више ученика бити укључено у рад и испитивање супстанци.“ – рекао је Пејчић.    

Сви апарати и реагенси су нови, а целокупна вредност донације износи 5.628,60 евра.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.