Понедељак, 27. Мај 2013.

Донација општине Здравственом центру Неготин

Гинеколошком одељењу Здравственог центра Неготин уручен је дигитални колпоскоп најновије генерације, апарат за рано откривање карцинома грлића материце. Испред донатора, општине Неготин, апарат је прим др Синиши Челојевићу, начелнику Гинеколошко-акушерског одељења званично уручио председник општине Неготин мр Милан Уруковић.

О значају донације довољно говори  податак да  подручје Борског и Браничевског округа, од давнина, једно од најугоженијих у Србији И Европи, по обољевању и смртности жена од карцинома грлића материце. Реч је о апарату вредном 550.000 динара којим ће много раније, прецизније и поузданије, него на старом оптичком апарату, моћи да се  открију и прате промене на грлићу материце.

- Са жељом да дамо свој допринос раном откривању ове болести, а тиме смањимо смртност жена у нашем крају, као одговорна власт, а у договору са лекарима нашег Здравственог центра одлучили смо да одељењу гинекологије дарујемо дигитални колопскоп најновије генерације. Ми ћемо и убудуће наставити са праксом помоћи Здравственом центру и то куповином неопходне опреме као и помоћи приликом уређења објеката и простора Здравственог центра – поручио је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.  

Иначе, ово је једини дигитални колпоском те врсте у Тимочком региону, и моћи ће да га користе жене из свих осам општина. Неготински центар има и два лиценцирана гинеколога који су оспособљени да раде на овом апарату.

- Рано откривање карцинома грлића материце од пресудног је значаја за коначно излечење, а то је управо оно што ће нам нови колпоскоп омогућити. Реч је о апарату најновије генерације којим можемо са 98 одсто тачности утврдити промене на грлићу материце И пратити их. Такође, овим апаратом моћи ћемо, на основу сачуваних снимака, да пратимо све промене које евентуално могу довести до појаве болести. Због тога је изузетно важно да жене једном годишње дођу на систематски преглед. Код ових обољења карактеристично је да у нижим стадијумима нема изражених симптома, а када се појаве често је прекасно – истакао је прим др Синиша Челојевић, начелник Гинеколошко-акушерског одељења ЗЦ Неготин.

- Ја желим да апелујем на наше суграђанке да редовно долазе на контролу и да користе могућности новог дијагностичког апарата, што је још један од услова да ублажимо црну статистику обољевања и смртности од ове болести која, на жалост, од давнина, узима велики данак у нашем крају – каже мр Милан Уруковић, председник општине.

На вредној донацији захвалио се др Тихомир Миловановић, директор ЗЦ Неготин наглашавајући да је у последњих пар година сарадња локалне самоуправе и ЗЦ на завидном нивоу и да општина Неготин даје велики допринос побољшању квалитета здравствене заштите мештана овог краја.  

Иначе, Тимочка Крајина, заједно са Браничевским округом, држи неславно прво место по обољевању од карцинома грлића материце. Стопа обољевања у Борском округу је највећа и износи 30 на 100.000 жена, у осталом делу Србије је 24,1, док је Европи три пута мања него у нашем крају и достиже свега 10 на 100.000 жена, каже званична медицинска статистика.