Понедељак, 16. Новембар 2009.

Донација Дому за незбринуту децу у Звечанској 7 у Београд

Када закуцате на врата породице Дачић у Бечу, немојте се изненадити ако чујете да и вама неко куца са унутрашње стране. То се најмлађи од Дачићевих син Јован, није мали каже јер 22. новембра пуни шест година и идуће године креће у школу, шали са гостима. У школу већ иду сестре Николина која има 10 и Тијана 13 година. Сво троје обожавају кога би друго, неголи тетку Дијану. Душко Радовић је био у праву када је рекао да само деца која имају тетку имају и лепо детињство. Наравно мама Милица и тата Миша родом из Брзе Паланке, не дозвољавају да им деца буду размажена. И нису. Зато ћерке које иду у школу знају само за јединице. Да појаснимо читаоцима, јединице су у аустријским школама уствари наше петице, значи одличне оцене. И наравно одличан успех пред распуст значиће да Тијана и Николина могу на Светог Николу да оду код бабе у госте у Србију.

Причу о хуманитарној акцији чланова клуба „Јединство“ из Беча почели смо овако, јер нам је Милица Дачић, иницијатор акције све то испричала у лепом пространом породичном стану. И прича следи.

Чланови клуба "Јединство" из Беча прикупили су донацију Дому за незбринуту децу у Звечанској 7 у Београду, која је штићеницима ове установе у главном граду Србије уручена протеклог викенда. Акција је организована веома брзо на предлог дугогодишње чланице овог клуба Милице Дацић.
Милица, иначе мајка троје деце, објашњава да ју је неизмерна љубав према најмлађима подстакла да предложи прикупљање помоћи за ову установу у којој се налазе деца без родитеља.

Прву хуманитарну акцију овог клуба за незбринуту децу у отаџбини заједно са Милицом покренули су председник Златко Милорадовић и активни чланови фолклорне и рецитаторске секције са родитељима.

Прикупљена је гардероба, затим "памперс" пелене, средства за личну хигијену, прибор за цртање, бојанке, слаткиши И уз помоћ Борислава Капетановића председника бечке Заједнице српских клубова, маске за лице, које су тренутно због епидемије новог грипа преко потребне.

Чланови "Јединства" су две недеље сакупљали прилоге које су Милица Дацић и Тамара Павловић иначе играчица првог ансамбла у фолкору Клуба, предале прошлог викенда докторки Лоли Ћирић и сестри Марики Марковић у Звечанској 7. Иако су Милица и Тамара изнад свега желеле да виде малишане и са њима попричају, овога пута то нису могле да учине, јер је посета забрањена, као мера предострожности због ширења новог грипа.

- У разговору докторком и сестром добиле информације о 200 малишана, који су збринути у овој установи. Многи од њих су хендикепирани и свака помоћ им је добродошла - објаснила је  Милица.

У хуманитарној акцији за незбринуту децу у Звечанској су своје прилоге дали Миша Дацић, Мића Мариновић, Марија Радојичић, Ирена Димитријевић, Наташа Медић, Милена Јовић, Златко Милорадовић, Дијана Боро, Виолета Крачуновић, Сања Клиндо, Драган Никуцић, Јосип Хорват, Игор Мијатовић, Никола ивановић, Јагода Декић, Наташа Анђелковић, Даница Војновић, Невенка Лукић, Зорица Младеновић, Тамара Павловић, Дајана Мађар, Соња Селић, Милена Лазаревић, Драгица Стефановић, Каролине Којић, као и Биљана Дом, Драган Милошевић и Милица Дацић.

На крају кажимо да смо пошли убеђени у речи Милице Дачић која каже да је ово прва акција "Јединства" и најављује да ће клуб наставити да помаже деци у отаџбини.
- Сви су позвани да учествују. Сада је то била помоћ за децу у Звечанској 7, а потрудићемо се да оваквим акцијама обухватимо што више институција у Србији и прикупимо помоћ за њих - најавила је она.