Петак, 12. Јун 2015.

Додељене награде ауторима најбољих ликовних радова

У великој сали Скупштине општине Неготин, у оквиру реализације пројекта „Лични ставови, заједничке одлуке“ уручене су награде ауторима најбољих ликовних радова на конкурсу за промотивни плакат на тему пивница.

 

Конкурсом су били обухваћени ученици основних и срењих школа са територије општине Неготин, а награђена су по три најуспешнија рада у свакој категорији, на основу гласова корисника друштвене мреже Фејсбук, где су били изложени сви радови који су по избору наставника ликовне културе ушли у најужи избор.

 

У категорији средњих школа, прву награда освојила је Анђелија Радовановић, ученица Неготинске гимназије, другу Јелена Јоновић, ученица ПШ „Рајко Боснић“ Буково, а трећу Катарина Милошевић, такође ученица Неготинске гимназије. У конкуренцији пристиглих радова основаца,   као најбољи изабран је рад Сандрине Ђетић, ученице ОШ „Павле Илић Вељко“ из Радујевца, друга награда припала је Катрини Радосављевић, из ОШ „Јован Јовановић Змај“ из Јабуковца, а трећа Ленки Миловановић, ученици ОШ „Брако Радичевић“.

Награде су ауторима уручили Надица Васић, заменица председника Општине Неготин и Бранислав Милић, пројект менаџер ГИЗ-а.

 

„Реализацијом пројекта Лични ставови, заједничке одлуке, укључујемо у процес доношења  одлука и локално становништво, чији је допринос од изузетног значаја, а овај ликовни конкурс је део процеса уређења комплекса пивница, које су значајан развојни и туристички потенцијал општине Неготин и културна су добра од изузетног значаја. Управо зато неопходно их је уредити у наредном периоду, а полазна основа за то је усвајанје планских докумената и израда пројеката за њихово комунално уређење. Тренутно се на јавном увиду налази План детаљне регулације комплекса пивница у Рајцу, после чега ће уследити израда пројеката водоводне и канализационе мреже, пројеката реконструкције електро мреже и уређења саобраћајница“ – истакла је, између осталог Надица Васић, заменица председника Општине Неготин, обраћајући се присутнима.  

 

„Ово је први пут да локална самоуправа жели на овакав начин да донесе одлуке о неком важном економском пројекту, у овом случају реч је о комплексу пивница. Идеја од самог почетка је да се грађани укључе у цео процес и ово је први корак где су деца покушала да својим идејама кроз ликовна решења пруже неку врсту иницијалне поруке локалној самоуправи гледајте ми видимо да пивнице требају овако да изгледају. Оно што је дивно из перспективе наше организације  је што су деца покушала веома оптимистично да прикажу један од најбитнијих ресурса општине Неготин.  У другој фази ће и студенти дати своја идејна решења за уређење јавних простора, а ја бих апеловао да сви грађани на неки начин узму активно учешће и да локалној самоуправи упуте што више питања, како би било што више одговора“ – истакао је Бранислав Милић, пројект менаџер ГИЗ-а.

У Музичком павиљону у Градском парку отворена је изложба на којој су изложени сви радови ученика који су ушли у ужи избор на конкурсу.

 

Пројекат “Лични ставови-заједничке одлуке“, који  Општина Неготин реализује се уз финансијску и техничку помоћ Немачке агенције за  међународну сарадњу и Швајцарске  развојне агенције. Вредност донације је 25.000 евра а учешће Општине Неготин је 14.400 евра,  кроз плате запослених и трошкове канцеларије. Најшири циљ пројекта је подршка реализацији развојних пројеката Општине Неготин, у овом случају, туристичке валоризације Рајачких и Рогљевачких пивница.

Партнери у пројекту су  општине Кладово и Књажевац и град Зајечар, а подршку пружа  и  РАРИС.