Среда, 15. Новембар 2023.

ДОДЕЛА УГОВОРА ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

13 младих предузетника започело је сопствени бизнис захваљујући субвенцијама за самозапошљавање које Општина Неготин, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, филијалом у Бору, реализује у склопу Локалног акционог плана за запошљавање. Председник Општине Неготин, Владимир Величковић уручујући уговоре пожелео је новим предузетницима пуно успеха у раду и истакао да се ове године изашло у сусрет свима који су желели да на овај начин покрену споствени бизнис.
 
 
 
 
 
„ Драго ми је да смо успели да ове године реализујемо прошлогодишњи договор са директорком Лидијом Начић, и изађемо у сусрет свим нашим суграђанима који су желели да отворе неки приватни бизнис, да прођу мимо бодовања и мимо недостатка средстава, тако да је Општина издвојила за ове две мере запошљавања 3,1 милион динара, а за наредну годину спремамо већи износ од 3,8 милиона динара, 2,5 милиона за самозапошљавање и 1,3 милиона за реализацију стручне праксе. Сматрам да је то добар пример, и као што сам рекао и у разговору са корисницима ових средстава, да је ово само подстрек да у наредном периоду сви они који желе, имају визију, можда у старту немају квалитетан бизнис план, што не значи да у пракси неће бити остварив, једноставно дамо шансу и пружимо руку свима који желе да покрену неки посао. Општина и Национална служба су ту да их подрже, и у току развијања бизниса имају могућност да се нам се јаве ако наиђу на неке проблеме, бирократске или друге природе, да и ту помогемо и будемо део решавања проблема на које ће наићи у току развијању бизниса.“, поручио је Величковић.
 
 
Локални акциони план за запошљавање општине Неготин садржи две мере активног запошљавања. За мере самозапошљавања и обављање стручне праксе из општинског буџета опредељено је 3.100.000 динара.За субвенционисање 13 приватних предузетника, у области производње и услуга, укупно је издвојено 3,9 милиона динара, 2,1 милион из општинског и 1,8 милиона из републичког буџета.
„Оно што бих посебно истакла да је у овојгодини у општини Неготин, 30 младих предузетника отворило своје предузетичке радње, 17 из републичког буџета и 13 уз помоћ буџета Општине Неготин. У питању су различите делатности које могу и у наредних пар година да се одрже на тржишту. Сваке године се смањује број незапослених али забрињавајући је број жена. Оно што радује је да је 13 жена од 30 нових предузетника отворило радњу у овој години и то је велики помак. “, рекла је Лидија Начић, директорка Национане службе за запошљавање, филијале Бор.
 
 
Уговори су данас подељени за оснивање радње за рачунарско програмирање, ауто сервиса, козметичке радње, ћумуране, пружање услуга чишћење зграда и околине, хемијско чишћење, молерско- фасадерске радове, одржавање телекомуникационе опреме, копање бунара, производњу пластике али и козметике од природних материјала.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
„Бавим се производњом еколошке природне козметике без пластичних паковања са идејом смањења отпада у животној средини које потиче од козметичких производа. Желела бих да се захвалим за овакав вид подршке који ми је много помогао да своју бизнис идеју додатно уобличим, и да видим да има смисла ићи тим путем. По струци сам фармацеут и желела сам да спојим неко своје стручно знање о изради препарата , о типовима коже, решавању различитих проблема са кожом, са еколошким делом целе приче, да допринесем смањењу броја производа које користимо, и самим тим и смањењу отпада и загађења са којим се све више боримо.“, поручила је Ања Хаџић Пејчиновић, власница радње за производњу козметике од природних материјала ECOSMETIC.
 
 
У последњих десет година број незапослених лица на евиденцији Националне службе за запошљавање је смањен са 43,81%, од 2611 лица колико је било 2013. године до садашњих 1467, од којих је 797 жена.