Петак, 29. Септембар 2017.

Дискусиона трибина “Посредовањем до промене“

У оквиру пројекта „Посредовањем до промене“ који спроводи Удружење грађана „Кокоро“ из Бора, у партнерству са Тимочким клубом из Књажевца, а у сарадњу са Националним удружењем медијатора Србије и Центром за социјални рад Бор, данас је у великој сали СО Неготин, одржана дискусиона трибина  на којој је презентован алтернативни модел решавања спора посредовањем (медиjацијом), активним учешћем страна на брз и једноставан начин уместо пролонгираних судских процедура.

 

Присутне представнике месних заједница, образовних институција, здравства и осталих институција поздравио је на почетку трибине Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

 

„Захваљујем вам се што сте се одазвали у овом броју јер сматрам да је ово значајна тема која ће користити свим учесницима пројекта. Доста је проблема на терену а грађанима који нису довољно информисани како да их реше обраћају се локалној самоуправи у чијој надлежности није решавање таквих врста проблема. Ова трибина ће користити свима и молим вас да активно учествујете у пројекту јер  процес медијације, тј посредовања може много да олакша функционисање месних заједница, институција и наравно локалне самоуправе“.

 

Од почетка реализације пројекта обучени су тимови за посредовање из обухваћених заједница, градова. Који примењују технику у оквиру редовних активности.

 

„Разлог због којег смо се окупили данас је да покушамо да грађанима приближимо могућност алтернативног начина решавања спорова или проблема. Један од тих начина јесте медијација која је недовољно заступљена а управо циљ јесте да се што више промовише, приближи и да се укаже на све предности решавање спорова са медијацијом, да грађанима укажемо на то зашто би требало да се определе пре за медијацију а не за класичан судски поступак. До сада се не можемо похвалити завидним резултатима медијације јер је закон почео да се примењује 2015. године. Ово је тек неки почетак, сматрамо да људи нису довољно информисани. Чим о нечему не знате, тешко да ћете се определити  за то решење“ изјавила је Драгана Антоновић, судија Основног суда у Неготину.

 

Пројекат  „Посредовањем до промене“ реализује се у Бору, Зајечару, Неготину и Књажевцу,  траје 12 месеци и финасира га Делегација ЕУ у Републици Србији а суфинасира Влада наше земље преко Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.