Четвртак, 13. Април 2017.

Девети фестивал влашке музике „Гергина“

Девети фестивал влашке музике „Гергина“, биће организован 17. и 18. априла у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину. Фестивал влашке музике организује истоимено удружење, а покровитељи фестивал су  Министарство културе и информисања Републике Србије, Национални савет Влаха, Општина Неготин, Елиxир Прахово и Николић превоз Самариновац, уз помоћ других бројних спонзора и пријатеља.


Као и претходних година, други и трећи дан Ускрса, резервисани су за фестивал влашке музике „Гергина“, а и овога пута манифестација ће бити приређена у Дому културе „Стеван Мокрањац“. Фестивал ће и ове године имати такмичарски и ревијални део, а химну манифестације, песму „Гергина“, на отварању, отпеваће седмогодишња кћерка чувеног виртуоза на хармоници, професора Адама Орвада.

Прве такмичарске вечери, у понедељак, 17. априла, наступиће пет вокалних солиста, по четири фрулаша и такмичара на виолини, пет на хармоници и три на дувачким инструментима, уз пратњу оркестра Бобана Пецића.

Наступе такмичара оцењиваће жири у саставу: Марија Витас, етномузиколог, музички уредник Радио Београда 2, Маја Стојановић, професор клавира у Уметничкој школи „Стеван Мокрањац“ у Неготину и Данијела Пражић, професор у Музичкој школи „Константин Бабић“ из Кладова. Као и ранијих и ове године биће додељене три награде: најбољем вокалном солисти, најбољем инструменталисти и Плакета „Божидар Јануцић“, такмичару који ће оставити најснажнији утисак на чланове жирија. За најбоље учеснике обезбеђене су и новчане награде, а спонзор је Компанија „Александровић“.

Прве вечери, уз домаћи фолклорни ансамбл „Флоричика“ из Јабуковца, представиће се и гости из Копенхагена, Orfeus Balkan Ansambl,  који предводи Адам Орвад, професор хармонике. Учесници из Данске извешће влашка и бугарска кола – музику Балкана и неколико вокалних солистичких тачака.

Непосредно пред почетак музичког надметања младих нада влашке музике, традиционално ће бити организоване и две изложбе. У холу Дома културе „Стеван Мокрањац“ биће постављена изложба из етнолошке збирке Музеја Крајине Неготин, ауторке Емиле Петровић , а у галерији ове установе изложба мајстора фотографије Бојана Иванова из Видина у Бугарској, под називом „Балкански фолклор“.

Друге вечери Деветог фестивала влашке музике „Гергина“ наступиће десетак популарних певача из Србије и Румуније и скоро двадесетак инструменталиста. Све извођаче, као и прве вечери, пратиће оркестар Слободана Пецића.

За друго фестивалско вече планиране су и две промоције књига, Адама Орвада “Нотни записи – 25 кола Слободана Божиновића” и о Илији Петришоровићу, легендарном влашком трубачу, коју приређује Димитрије Микан Обрадовић.

Вече влашких хитова и литературе посвећене легендама влашке музике биће заокружено наступом КУД-а “Бањица” из Кривеља.

Фестивал влашке музике “Гергина”, у организацији истоименог удружења, као покровитељи потписују Министарство културе и информисања Републике Србије, Национални савет Влаха, Општина Неготин, Елиxир Прахово и Николић превоз Самариновац, уз помоћ других бројних спонзора и пријатеља. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.