Уторак, 14. Новембар 2023.

ДЕВЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ У НЕГОТИНУ

У оквиру спровођења мера популационе политике и подршке у области породице и деце, уз подршку Министарства за бригу о породици и демографији и Општине Неготин, у Здравствени центар Неготин данас је стигло санитетско возило за транспорт деце и трудница.
 
 
„Вредност пројекта за Здравствени центар износи девет милиона динара.Захваљујем се министарки Дарији Кисић на разумевању потреба и општина као што је Неготин. Ово нам много значи, имајући у виду удаљеност од терцијалних установа у Нишу и Београду, и сигурно ће спасити многе животе и помоћи у решавању здравственог стања становништва.“, рекао је данас Владимир Величковић, председник Општине Неготин и најавио извесна улагања државе и локалне самоуправе и у будућности, првенствено у реконструкцију Дома здравља.
 
 
Поред набавке санитетског возила прилагођеног за превоз деце и трудница у вредности од 7.723.200 динара, пружање здравствених услуга у нашој општини унапређено је и и набавком ЕКГ апарата прилагођеног деци, професионалног инхалатора за децу и двема гинеколошким столицама који су већ у функцији.
 
 
„ Хтео бих да захвалим Министарству за бригу о породици и демографији и нашој локалној самоуправи која је учествовала са 40% у реализацији пројеката. Ова донација нам је била ургентна и много нам значи за функционисање Здравственог центра и заштите здравственог стања становништва“, изјавио је др Кристијан Николић, в.д. директора Здравственог центра Неготин.
 
 
О значају свеобухватног пројекта који је реализован у сарадњи са локалном самоуправом при Министарству за бригу о породици и демографији, координаторка др Гордана Радмановић, управник Опште болнице ЗН Неготин је истакла је да је пројекат намењен најосетљивијим категоријама становништва.
 
 
„Из тог разлога смо одлучили да сва средства која добијемо пројектом усмеримо на лекаре и одељења која се баве децом, трудницама и новорођеним бебама. У оквиру тога, добили смо две гинеколошке столице за преглед породиља, трудница и жена, ЕКГ апарат прилагођен деци и професионални инхалатор који се употребљава у лечењу деце. Добили смо и санитетско возило које првенствено прилагођено транспорту новорођенчади и трудница које захтевају лечење у другој установи. Санитетско возило има прикључак за инкубатор, има ЕКГ пратећу опрему за реанимацију, ултравиолетну лампу за дезинфекцију чак и у току самог транспорта. Добијеном опремом унапредићемо здравствену услугу и могућност за боље транспорте, боље лечење и адекватнију бригу о трудницама“, додала је др Радмановић.
 
 
Овим пројектом предвиђена је и реконструкција спортског терена у Основној школи „Хајдук Вељко“ у Штубику. Укупна вредност пројекта износи 13.146.843 динара, учешће Министарства за бригу о породици и демографији износи 7.500.000 динара а локалне самоуправе 5.646.843 динара.