Петак, 15. Април 2016.

Десети Сајам запошљавања у Неготину

У организацији Националне службе запошљавања-филијале Бор и општине Неготин, данас је у Неготину одржан јубиларни десети Сајам запошљавања, који је отворио председник општине Неготин, Јован Миловановић.  Присутнима су се обратили и Драган Сикимић, заменик директора Националне службе запошљавања и Соња Станковић, директорка Филијале НСЗ у Бору.

  

„Општина Неготин континуирано, у складу са Локалним акционим планом запошљавања, реализује предвиђене мере активне политике запошљавања. Реч је програму стручне праксе код приватних послодаваца, субвеницијама до самозапошљавања и организовањем Сајма запошљавања, који је ове године јубиларан, десети по реду. У нашој општини више од две и по хиљаде лица је без посла и овај начин запошљавања, уз подршку локалне самоуправе послодавцима и незапосленима који желе да оснују своју радњу, задругу, то јест да закораче у свет  приватног бизниса је значајан. У исто време, као локална самоуоправа,  чинимо све да створимо амбијент који ће привући инвеститоре. Било је више разговора и договора на ту тему и надам се да ће поред запошљавања путем Сајма бити и резултата на овом плану. Имајући у виду да је у протекле две деценије преко двадесетак привредних субјеката у нашој општини престало са радом, да је много људи остало без посла а новоосноване фирме можемо побројати на прстима руке, наш највећи проблем је обезбедити нова радна места и то неће бити лако, јер управо из тог разлога одлив становништва из нашег краја је из године у годину све већи. Запошљавање је зато наш највећи задатак и наш приоритет“истакао је Миловановић у свом обраћању.  

  

По речима Соње Станковић, на десетом Сајму запошљавања у Неготину, тридесет послодаваца понудило је посао за 146 радника, а своје радне биографије, за понуђене послове, предао је велики број незапослених лица са евиденције Националне службе. Највећу потребу за радницима исказао је „Елихир Гроуп“ из Прахова, који тражи 40 радника различитих занимања, док је „Александровић“ исказао потребу за 20 продаваца. На листи најтраженијих занимања били су возачи, конобари, кувари, аутомеханичари, економски техничари и нкв радници.

  

Општина Неготин ће на основу Локалног акционог плана запошљавања ове године за самозапошљавање и програм стручне праксе издвојити 2 милиона динара, док ће република донирати још 924 000 динара за програм стручне праксе. Како је данас истакао Драган Сикимић, заменик директора Националне службе запошљавања, Влада Републике Србије ове године издвојила је 2,8 милијарди динара за активне мере запошљавања и 550 000 динара за особе за инвалидитетом и укупно ће овим мерама бити обухваћено 131 000 лица на територији Републике Србије. Текућа година је и  година предузетништва за шта је влада издвојила додатних 16 милијарди динара, од чега 4,4 милијарди бесповратно, а остало кроз различите видове подршке предузетницима.  

На неготинској евиденцији Националне службе запошљавања крајем марта било је 2700 незапослених лица, што је за 39 више него у фебруару. 


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.