Среда, 26. Септембар 2012.

Демонстрација пројекта "Уклањање неексплодираних мина из Дунава у луци Прахово"

3885_1.jpg

Венсан Дежер, шеф дипломатије Европске Уније у Србији присуствовао је промоцији пројекта „Уклањање неексплодираних мина из Дунава у луци Прахово“, који се у оквиру Дунавске стратегије финансира средствима Европске Уније.

Реч је о пројекту вредном 2,69 милиона евра, а циљ пројекта је да се омогући безбедна пловидба крајинским делом Дунава будући да је ово једна од локација у Србији у којој се претпоставља да има и авионских бомби. Ова локација нашла се на мети Нато пројектила у неколико наврата, када је циљ било оближње складиште Југопетрола. Такође, у овом сектору још 1944. године потопљена је немачка флотила на којој има неекплодираних мина.

3885_3.jpg

Ризичан посао вађења мина и опасних предмета из Дунава поверен је немачкој фирми „Сетера“, а до сада је по речима Раинолда Хебера, руководиоца послова на терену из Дунава извађено 10 тона отпада гвожђа, 250, тзв аномалија, парчади метала, за које се претпоставља да би могли бити опасни, 20 граната из Другог светског рата, а претпоставља се да има и већих бомби, типа томохавк.

3885_2.jpg

За његову екселенцију Венсан Дежера, представнике Министарства регионалног развоја, представнике ГИЗ, немачке фондације за развој и европских финансијских фондова, приређена је демонстрација претраживања тла уз директан пренос, преко подводних камера.

3885_4.jpg

Присутни на броду Ђердап имали су прилику да прате припрему ронилаца и комплетан, иначе, врло ризичан поступак који се одиграва на дубини од шест и више метара.

3885_5.jpg

„Циљ Дунавске стратегије и оваквих пројеката је већа сигурност пловног пута, безбедност мештана ових крајева и у крајњој линија економски напредак Подунавља“- поручио је Венсан Дежер.

3885_8.jpg

У име домаћина, општине Неготин, високој делегацији захвалио се мр Милан Уруковић, председник општине : „Желим да изразим задовољство што се пројекат уклањања неексплодираних мина реализује, јер ће то значити већу сигурност и безбедност мештана подунавских насеља, околних привредних објеката, ИХП Прахово и ХЕ Ђердап 2 и већу фреквенцију речног саобраћаја кроз наш регион, што ће нам сасвим сигурно донети економски напредак“- поручио је мр Уруковић.

3885_7.jpg

Потопљена немачка флотила из Другог светског рата у сектору Луке Прахово и пар километара узводно Дунавом, септембра 1944. године у операцији Дунавски вилењак, Немци су сами потполи целу црноморску флотилу са око 200 пловила да не би пала у руке Црвеној Армији. На потопљеним бродовима који такође представљају сметњу за пловидбу  остао је велики број неексплодираних мина.