Понедељак, 08. Октобар 2012.

Делегација Румуније у посети Неготину

3908_1.jpg

Јулијан Ницу, генерални конзул Конзулата Румуније у Зајечару и Дан Радул Затреану, члан комисије за прекограничне Румуне и потпредседник групе Либерално демократске партије у румунском парламенту разговарали су са Дамиром Ракићем, председником СО Неготин и Драгољубом Ђорђевићем, замеником председника општине о унапређењу економске сарадње и положају румунске мањине у Неготинској Крајини.

“Сложили смо се са нашим гостима из Румуније да се, на обострано задовољство, сарадња на заједничкој реализацији пројеката прекограничне сарадње одвија успешно и да би је требало наставити и унапредити. Тренутно се, заједно са партнерима из Турн Северина реализују два пројекта у областима културе, спорта и туризма. Такође, било је речи о могућностима за довођење румунских инвеститора” – изјавио је Дамир Ракић, председник СО Неготин.

3908_2.jpg

Наши судеси из Румуније пружају подршку европском путу Србије И неће одступити са већ познате позиције коју су имали у вези са непризнавањем Косова, чуло се на састанку у Неготину. Такође, сагласно европском законодавству они очекују интензивне разговоре и нова решења у вези са правима румунске мањине у Војводини и Тимочкој Крајини.

“Након објављивања коначних резултата о броју припадника румнске мањине у Србији, очекујемо да се утврди и број деце која желе да се школују на румунском језику. О томе је већ било речи са председником српског парламента и премијером” – поручио је Дан Радул Затреану, члан комисије за прекограничне Румуне.

Гости из Румуније предложили су братимљење Неготина са неком румунском општином као могућност још чвршће економске, културне, али и сваке друге сарадње.