Петак, 22. Септембар 2017.

Дани европске баштине у Музеју Крајине

Након изложбе „Наслеђе и природа“, ауторке Емиле Петровић, вишег кустоса Музеја Крајине, у галерији Мокрањчеве куће, отворена је јуче и изложба „Стене, скривене боје и облици“, аутора Дарка Тимотића чиме је Музеј Крајине и ове године дао допринос обележавању манифестације „Дани европске баштине“, која се организује у више од 50 европских земаља, под називом „Наслеђе и природа“.

Аутор изложбе, кустос Дарко Тимотић, шеф одсека за природњачку збирку у Покрајинском заводу за заштиту природе, на сликарском платну приказао је фотографије полудрагог и драгог камења из читавог света са посебним акцентом на примерке са локалитета у Србији.

Након отварања изложбе која за циљ има повећање свести о потреби еколошког приступа појединаца и друштва у очувању окружења и геолошког наслеђа, публика је могла да погледа документарно-еколошки филм аутора мр Оливера Фојкара „Река живота, Дунав, Србија, Европа“, суптилну причу о најмоћнијој реци, кроз коју је дочаран њен богат и разноврстан живот.

Обе изложбе, једну у галерији Музеја Хајдук Вељка, другу у галерији Мокрањчеве куће, посетиоци ће моћи да погледају до средине новембра.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.