Среда, 14. Фебруар 2024.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ ТРИФУНА

Свети Трифун, заштитник виноградара обележава се широм Неготинске Крајине. Централна манифестација обележавања Тривундана одржана је на централном тргу Рајачких пивница у организацији Туристичке организације општине Неготин.

 

 

“Тривундан се свечано обележава у многим деловима наше општине имајући у виду традицију гајења винове лозе и справљања вина које је и заштитни знак неготинског краја. И данас ћемо у славу грожђа и вина, уз свечани чин резања славског колача и винове лозе, обележити почетак још једне виноградарске године и пожелети свима добру годину, квалитетно вино, нове успехе и признања на сајмовима, оцењивањима али и освајање нових тржишта. Наша подршка неготинским винарима и виноградарима је континуирана и огледа се кроз процес комасације који спроводимо већ неколико година у овом делу општине, уз подршку надлежног министарства и наше државе. Издвајање из буџета општине Неготин за субвенционисање пољопривредних газдинстава која се баве виноградарством и производњом вина траје годинама и обухвата и подршку активностима удружења винара и сеоских туристичких домаћинстава.”, рекао је отварајући манифестацију Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин, и истакавши да су почели и радови на уређењу комплекса Рајачких пивница који се спроводе уз подршку Европске уније и наше државе.

 

 

Пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам који спроводи Немачка агенција са сарадњу ГИЗ уредиће овај јединствен локалитет, и тиме га учинити атрактивнијим посетиоцима са свих континената.

 

 

У културно-уметничком програму учествовали су здравичар Златко Велимировић, етно група „Златовез“ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ под управом професорке Магдалене Антић, песник Саша Т. Грујић, Вељко Јоновић на хармоници, Марија Топаловић вокал и Милан Марковић, перкусије, дуо на хармоници Дамјан Добрић и Бојан Дуцић. . Уследио је свечани чин резања славског колача код записа који су обавили архијерејски намесник неготински Марјан Керчуљ, протонамесник Петар Чолић, а затим је резањем винове лозе означен почетак радова у крајинском виногорју.

 

 

 

 

У настaвку посетиоци Рајачких пивница и домаћини уживали су и у наступу акустичног састава „Неготино романтико“.