Петак, 09. Септембар 2016.

Данас почињу 51. Мокрањчеви дани

Уз шесту Мокрањчеву руковет, у извођењу свих учесника натпевања и хорова Цркве Свете Тројице, Неготинске гимназије и Средње музичке школе "Стеван Мокрањац" из Неготина, којима ће дириговати Светлана Кравченко, хоровођа неготинског Црквеног ансамбла, данас у 17 сати пред родном кућом највећег српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца у Неготину свечано ће бити отворени 51. „Мокрањчеви дани“.

У име Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја беседу ће ове године казивати Епископ топлички Господин Арсеније, а госте Неготина поздравиће председник Општине Неготин Јован Миловановић.

Концепт овогодишњих Мокрањчевих дана, заснива се на ванвременском опусу српског музичког великана Стевана Стојановића Мокрањца чија ће дела изводити еминентни домаћи и инострани музички ствараоци данашњице, по избору селекторке др Соње Маринковић.

Одмах по отварању Фестивала, у 18 сати у галерији Дома културе биће отворена изложба слика Љубице Цуце Сокић, док ће од 19 сати у сали Дома културе почети традиционално натпевавање хорова уз учешће четири хора:  АКУД „Соња Маринковић“ из Новог Сада са диригентом Дуњом Деурић, Београдски мадригалисти са диригентом Александром Брујићем, Београдско студентско певачко друштво са диригентом Данилом Томићем и хор „Шуматовац” из Алексинца са диригентом Маријом Зовко. Обавезна композиција је Мокрањчев „Акатист“, а наступе хорова оцењиваће жири у саставу: др Соња Маринковић, музиколог и селектор Фестивала и диригенти: Тамара Адамов Петијевић и мр Милоје Николић.

У суботу ће фестивалска публика, имати прилику да ужива у концертном извођењу опере Кнез Иво од Семберија Исидора Бајића у извођењу Српског народног позоришта, док је недеља традиционално дан за програм изворног народног стваралаштва „Нити традиције“ који се одржава у Мокрању. Овом програму претходиће концерт Нишке црквено певачке дружине Бранко са диригентом Саром Цинцаревић, у цркви Свете Тројице, у  родном селу Стевана Мокрањца.

Недељно фестивалско вече резервисано је за атрактиван програм плесног ансамбла београдског Диксиленд оркестра у Дому културе. Овај програм је омогућила Делегација Европске уније.

Четвртог дана Фестивала у Дому културе наступиће хор Ангел Манолов из Софије, прошлогодишњи победник натпевавања, а затим и Гудачки квартет Београдске филхармонијине на малој сцени биоскопа Крајина.

Уторак је предвиђен за научну трибину “Мокрањчево дело у светлу савремених  богослужбених и уметничких елемената музике православног  Истока”. Предавач ће бити др Богдан Ђаковић, музиколог, као и за промоцију документарног филма Довољно за бесмртност”, чији су аутори Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић и Стефан Савић. Права посластица за фестивалску публику биће и комад са глумом певањем и плесом, „Мале тајне“ Горана Марковића, од 20 сати на сцени Дома културе.

Фестивал ће затворити хор и симфонијски оркестар РТС-а са диригентом Бојаном Суђићем.

Традиционално, биће организовани и пратећи програми који ће садржајно и тематски обогатити фестивалски програм кроз ликовну, књижевну, етно и фолклорну уметност, која је такође инспиративно ослоњена на име и дело нашег најзначајнијег композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Посебну занимљивост фестивала и ове године представља програм Класика у 11, који ће свакодневно на отвореном, у павиљону градског парка у Неготину  изводити учесници програма Мокрањчевих дана.

Покровитељи Фестивала су Општина Неготин и Министарство културе и информисања Републике Србије.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.