Недеља, 16. Април 2017.

Данас је Ускрс

Хришћански широм света данас славе Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу. Ускрс је највећи хришћански празник, јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као симбол победе вере и живота над смрћу.


У цркви Свете Тројице служења је архијерејска литургија којој је поред великог броја верника присуствовао и председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић.  

Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја прочитао је протојереј Милан Радовић, старешина храма Свете Тројице.

 

“Васкрс је највећи хришћански празник, празник вере, живота и сваког благослова Божјег. Сва наша вера је у Васкрсу и Васкрс у вери. Отуда свети апостол Павле, учитељ народа, кога слободно можемо назвати и највећим проповедником Васкрсења, Христовог и нашег, јасно каже: „Ако Христос не устаде, узалуд вера ваша“, а одмах потом додаје: „Али је Христос устао из мртвих, те постаде Првенац оних који су умрли“. Вера у Васкрсење Христово суштина је апостолске проповеди и учења, темељ Цркве, њеног богослужења и богословља..Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, како су говорили наши народни песници. Дај Боже да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом Васкрсења и духом вере у победу добра над злом! Нека Васкрсли Господ, Победитељ смрти и Животодавац, дарује свако добро Своме Народу, што ће рећи свему роду хришћанском и православном, и свим људима добре воље, да би сви заједно предокусили радост будућег века, радост васкрсења и вечнога живота!”каже се између осталог у посланици патријарха Иринеја.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.  

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао. На Ускрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима.

Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме.

Васкрс хришћани славе три дана, па су у календару СПЦ црвеним словом обележени Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак.

Људи се за овај празник поздрављају са: "Христос васкресе" и "Ваистину васкресе".