Среда, 08. Април 2015.

Дан рођења Ђорђа Станојевића

Вече под називом „Ђорђе Станојевић, научник и градитељ на прелазу векова“ посвећено нашем знаменитом Неготинцу у оквиру програма обележавања дана рођења који је иницирала Општина Неготин, у организацији Историјског архива Неготин, одржано је у понедељак 6. априла у спомен соби, у згради Електродистрибуције Неготин. 

   

О животу и раду српског великана, научника, физичара, пионира електрификације, астронома, аутора прве фотографије у боји у Србији и како се том приликом могло чути, творца прве црне руже у Србији, говорили су Божидар Благојевић, историчар, Милорад Дрча, уредник фотографије Центра за односе са јавношћу ЕПС-а и Ненад Војиновић, в.д. директора Историјског архива Неготин.

   

Присутни, који су на поклон добили прву фотографију у боји „Дечака с виолином“, били су у прилици да виде пет фотографија, до сада непознатих  широј јавности, насталих крајем XIX века, а до којих је дошао Милорад Дрча. Поред  поменутих фотографија, презентован је и записник са I конгреса фотографије, одржаног 1889.године у Паризу, на коме је активно учествовао Ђорђе Станојевић. Копија овог документа и фотографија на којима се види Неготин,  свечаност поводом пуштања у рад водовода у Неготину, места на коме ће неколико година касније, бити изграђена  прва српска централа на Ђетињи код Ужица и пета, за коју се још не зна где је снимљена, прошириће сталну поставку докумената и фотографија у спомен соби Ђорђа Станојевића.

    

У оквиру обележавања дана рођења научника који је био испред свог времена, човека који је осветлио Србију, Теслиног и Мокрањчевог пријатеља,  ученици неготинских основних и средњих школа и заинтересовани суграђани обишли су спомен собу, која је у уторак 7. априла била отворена за посете. Програм је реализован уз подршку Електродистрибуције Неготин.