Четвртак, 30. Септембар 2021.

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НЕГОТИНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

30. септембар, Дан ослобођења Неготина и Крајине у Другом светском рату обележен је одавањем почасти херојима, полагањем цвећа и пригодним програмом у организацији Општинске организације СУБНОР.
 
  
 
  
 
Делегације локалне самоуправе и борачких организација положиле су венце на Спомен костурницу на градском гробљу.
На спомен обележје погинулим борцима НОР-а и младим борцима, након интонирања химне Републике Србије, делегације Општине Неготин у саставу Младен Бошковић, народни посланик, Горан Јовановић, заменик председника СО Неготин и Драган Радосављевић, члан Општинског већа, СУБНОР-а Србије, неготинског СУБНОР-а, инвалида рата и резервних војних старешина, положиле су венце.
 
  
 
Присутнима је о значају 30. септембра, Дана Ослобођења нашег града говорио Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин. Неготин је међу првим градовима у Србији ослобођен од трогодишње немачке окупације. Јединице савезничке Црвене Армије ослободиле су град и околину 30. септембра 1944. године и кренуле са јединицама НОВЈ и ПОВЈ у гоњење непријатеља ка Клокочевцу, Мајданпеку и даље ка Београду. За неколико дана створена је нова слободна територија са које је пружана логистика јединицама на фронту. У одбрани нашег краја, Крајине и Кључа своје животе положило је 536 Крајинаца и 675 припадника Црвене армије.
 
  
 
  
 
Академик проф. др Жељко Зиројевић, потпредседник СУБНОР Србије уручио је признање СУБНОР-а Србије, медаљу „Борац“ заслужним појединцима др Славку Бабићу, пнеумофтизиологу у ЗЦ Неготин, Радмили Митровић, члану Председништва СУБНОР Неготин, Драгољубу Ристићу, борцу и члану Председнипштва и Јовану Страиновићу, председнику МО СУБНОР Вратна. У пригодном културно-уметничком програму учествовали су ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањаца“, Неготинске гимназије као и малишани из Предшколске установе „Пчелица“.
 
  
 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.