Понедељак, 23. Октобар 2017.

Дан ослобођења Неготина и Крајине у Првом светском рату

Одавањем почасти, парастосом, полагањем венаца и цвећа и програмом који су припремили неготински ученици обележен 21. октобар – Дан ослобођења Неготина и Крајине у Првом светском рату.    


21.октобра 1918. године Неготин и Крајину у Великом рату ослободиле су француске и мароканске јединице под командом генерала Жуиња. У том Великом рату, без цивилних жртава страдалих у одмаздама и казненим експедицијама непријатељских снага, у борбама и заробљеништву погинуло је укупно 3695 Крајинаца, 86 официра, 151 подофицир и 3.458 војника.


“Неготинци су приредили тријумфалан дочек храбрим ослободиоцима. У знак дивљења и поштовања због испољене храбрости француских и мароканских војника 23. октобра је одржана   седница Општинског одбора на којој је председник Илија Анђелковић предложио да се генерал Гамбета изабере за почасног грађанина Неготина како би се потомство вечито сећало свог ослободиоца. Одлука је једногласно донета и писменим актом упућена генералу Гамбети“ - истакао је Драгољуб Филиповић, председник Општинске организације СУБНОР Неготин.

Венце су положиле делегације Општине Неготин, Удружења СУБНОР Неготин, Цивилних и ратних војних инвалида и  Резервних војних старешина. 


Свечаности коју је поводом Дана ослобођења приредио СУБНОР Неготин придружила су се  деца ПУ „Пчелица“, неготинских основих школа и  Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ која су својим припремљеним наступом увеличали овај дан.


Делегација Општинске организације СУБНОР обишла је и Спомен обележје на масовној гробници трећепозиваца 13. пука „Хајдук Вељко“ на Алији надомак Мокрања. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.