Петак, 01. Новембар 2013.

Дан и слава Народне библиотеке “Доситеј Новаковић”

У присуству бројних гостију, дан и слава, Свети Лука, Народне библиотеке “Доситеј Новаковић” обележени су свечаном академијом. Традиционално, додељене су награде победницима књижевних конкурса и најактивнијим читаоцима.


Обред резања славског колача служили су свештеници Црквене општине Неготин, пожелевши овој установи културе да настави са добрим резултатима рада и позвали младе да се врате традиционалним вредностима и читању.


Сузана Сиротовић, директорка Народне библиотеке “Доситеј Новаковић” подсетила је на богату историју институције која наставља традицију “Неготинског читалишта” основаног 1846. године.

"Поносни смо што нам се из године у годину повећава број читалаца и што је фонд књига све богатији. Програми које редовно организујемо окупљају велики број читалаца, деце и одраслих" – истакла је Сузана Сиротовић, захваливши на подршци локалној самоуправи и образовним и другим културним институцијама на сарадњи.

Народна библиотека придружила се обележавању 200. годишњице погибије Хајдук Вељка Петровића објављивањем зборника Хајдзук Вељка Петровића и тиме дала допринос очувању и промоцији богате неготинске традиције.


Овогодишњи победник књижевног конкурса “Мирко Петковић” који Народна библиотека традиционално организује је песник Саша Скалушевић, док је прва награду на конкурсу за дечије стваралаштво припала Александру Цветковићу.


На свечаној академији награђени су најактивнији читаоци. На одељењу за одрасле то су Викторија Кириџић, Јелена Јаковљевић и Младен Рошкић, на дечијем Теодора Димиресковић, Лука Мировић и Анђела Мариновић. У подручном одељењу Јабуковац највише књига прочитали су Немања Барбуцић, Наташа Јанковић и Најда Милосављевић, у Прахову Андрија Јеремић, Анастасија Теодосијевић и Катарина Трајковић и у Кобишници Анђела Недељковић, Иван Првуловић и Биљана Гавриловић.