Петак, 13. Април 2018.

Дан ХЕ „Ђердап 2“

Хидроелектрана „Ђердап 2“ обележила је у четвртак 12. априла 33 године од почетка рада током којих је произведено 44,8 милијарди киловат-сати „зелене“ електричне енергије. Свечаности су присуствовали Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Мерлина Селенић, заменица председника Општине, мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Богдан Гугић, заменик председника СО Неготин и Мирослав Кнежевић, начелник Борског округа.

  

“Друга ђердапска електрана ваљано је служила енергетском систему Србије у претходних више од три деценије. Да би то наставила и у будућности потребна је ревитализације примарне опреме, генератора и турбина” рекао је Радмило Николић, директор производње енергије огранка „Хидроелектране Ђердап“ на свечаној академији поводом годишњице ХЕ „Ђердап 2“.


Николић је истакао да су за успехе „Ђердапа 2“ најзаслужнији стручни и одговорни запослени својим несебичним ангажманом.

“ХЕ „Ђердап 2“, део је „Електропривреде Србије“ и један је од најпоузданијих произвођача електричне енергије. То потврђују и подаци из 2017. године, у којој је коефицијент поузданости постројења био 99,94, а коефицијент погонске спремности 91,94. Била је то једна од пет најбољих година у историји електране” рекао је Синиша Матовић, директор ХЕ „Ђердап 2“ и свима запосленима честитао Дан електране, који се обележава сваког 12. априла, на дан када је 1985. године почела производње електричне енергије на А3, првом од укупно 10 агрегата.


И почетак ове производне године у знаку је добрих резултата, тако да је ХЕ „Ђердап 2“, уз просечан доток Дунава од 7.583 кубика воде у секунди у прва три месеца, произвела 443,8 милиона киловат-сати електричне енергије, односно, 23 одсто више од плана.

  

На свечаној академији у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину уручене су и јубиларне награда радницима за 10, 20, 30 и 35 година рада у ХЕ „Ђердап 2.