Недеља, 07. Јул 2013.

Дан Дунава

У оквиру Blueweeka 2013. на Кусачкој плажи, одржана је традиционална манифестација Дан Дунава. По пети пут манифестацију је организовала  Туристичка организација општине Неготин, под покровитељством Општине Неготин, Дунавског центра DCC i GTZ/a, и уз подршку Асоцијације за наутички туризам Михајловац и Општинске организације спортских риболоваца „Тимок“

 

У склопу програма организовано је такмичење пионира и пионирки узраста до 14 година, у пецању. Спонзори такмичења „Golden fish “ – Ниш, продавница риболовачке опреме „Риболовац“ – Неготин и ООСР „Тимок“ – Неготин, обезбедили су награде за све учеснике такмичења, а посебне награде добили су првопласирани. У конкуренцији пионирки, златну медаљу освојила је  Јелисавета Југовић, сребрну Лидија Радојевић,  а бронзану Анастасија Шербан. Код пионира, најуспешнији је био Младен Стојадиновић, коме је припала златна медаља, Филипу Марковићу, припало је сребро, а бронзана медаља Борису Живановићу. Специјална награда додељена је Радуловић Михајлу као најмлађем учеснику такмичења

 

И ове године организована је Кусјачка регата од Михајловца до Кусјака. Око педесетак учесника у неколико посада, добро се забављало, током двочасовног спуста, а награду за највеселију посаду добила  је посада глисера Бајлајнер.

 

Двадесетак екипа надметало се и ове године у припремању рибље чорбе.  Најбољи Кусјачки котлић припремила је екипа Живојина Гицића из Неготина, под именом „Ја враголан и мој деда“. Друго место заузела је екипа Северинке Благојевић „ Џановљанке“ из Душановца, а треће екипа Марка Крчмаревића „ Подунавски мајстори“ из Самариновац. Њима су поред пехара и диплома припале и медаље.

 

Посетиоци су и сами могли да се увере у укус припремљених котлића, а организатори ове традиционалне манифестације припремили су и посебно послужење за госте.