Четвртак, 17. Октобар 2013.

Дан Дома за децу и омладину „Станко Пауновић“

Дом за децу и омладону „Станко Пауновић“ обележио је 94. годишњицу постојања и рада. У овој дечијој установи топлину родитељског дома некада су налазила ратна сирочад и деца без родитеља, потом и деца без родитељског старања, док су данас станари дома штићеници Мале домске заједнице и средњошколци и студенти Интерната.

Поводом значајне годишњице ове дечије установе приређена је свечана академија којој су присутвовали бројни гости, сарадници и пријатељи Дома.

 

„Претходну годину памтићемо по великом броју изазова и увођења новина у реализацији програмских садржаја. Различите циљне групе: деца и млади на интернатском смештају и деца теже и тешко ометена у развоју у Малој домској заједници, наизглед тако различити, а у суштини су са истим потребама (да буду прихваћени и схваћени, сигурни и заштићени, да им се поштује индивидуалност и подстиче развој). Правовремени и адекватни одговори на индивидуалне потребе деце и младих остварени су ангажовањем свих запослених у нашој институцији. Високостручне компетенције запослених омогућиле су да јасно сагледају потребе, могућности и жеље деце и младих, а на основу тога пружена им је потребна подршка у адаптацији, развоју индовидуалних потенцијала и превазилажењу бројних проблема одрастања. Сваки запослени имао је своју улогу у овом сложеном систему социјалног и васпитно-образовног рада у нашој институцији“ – истакла је Радмила Митовић, директорка Дома“Станко Пауновић“ обраћајући се гостима на свечаној академији.

 

У Малој домској заједници у неготинском Дому збринуто је деветоро деце теже и тешко ометене у развоју из центра у Кулини, док интернату борави 50 средњошколаца и студената.

 Поводом Дана Дома, за послебне заслуге, уручене су награде и признања бројним сарадницима, запосленима и станарима Дома.

 Пригодан програм приредили су ђаци Музичке школе „Стеван Мокрањац“ који чине 70 одсто станара интерната.