Понедељак, 02. Новембар 2015.

Дан библиотеке и слава Свети Лука 2015.

Једна од најстаријих библиотека у Србији, Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ из Неготина, прославила је у суботу 31. октобра Дан библиотеке и своју крсну славу Светог Луку.

  

Свечаном чину резања славског колача  присуствовали су Јован Миловановић, председник Општине Неготин, Мики Кнежевић начелник Борског округа, Татјана Панић, члан Већа за културу и туризам, директори образовних институција, некадашњи радници, чланови и пријатељи библиотеке.

Основана првобитно као Читалиште, на иницијативу епископа Доситеја Новаковића, на Светог  Луку 1846. године прва је културна институција у нашем граду.   Године 1874. у оквиру Читалишта основана је читаоница у Радујевцу, 1880. године у Штубику, а 1893. године основана је Раденичка читаоница. Указом од 14. јануара 1909. године у Неготину је основана Јавна библиотека. За првог библиотекара постављен је професор гимназије Јован Николић.

  

Поводом Дана библиотеке 169. po redu,  додељене су награде најактивнијим читаоцима. И ове године проглашени су и добитници књижевних награда "Мирко Петковић" и Чика Андра". Награду "Мирко Петковић"за прозу, поезију, есеј и драму,  добио је Стефан Цокић из Зајечара за монодраму "Ја сам нико" а награду за дечје стваралаштво под називом "Чика Андра" добио је Павле Ошић, ученик 7/2 ОШ "Вера Радосављевић". Власта Младеновић, уредник културног програма, представио је нови двоброј часописа за књижевност, уметност, културу и библиотекарство- "Библиопис". Публици су се представили и чланови секције "Мали библиотекари", која постоји у оквиру  Дечјег одељења библиотеке.