Недеља, 01. Јануар 2006.

ЧУБРА

Чубра је насеље косовско-метохијских досељеника, али и насеље стариначких традиција. Три стара гробља, подељеност села на два скоро одвојена дела (горња и доња Чубра) и стариначке традиције указују на постојање више засеока који су се временом спојили у једно. Подаци из 16. века помињу пет мањих насеља под именом Чубра, од којих је Чубра Вуксан имала преко 15 кућа, Равна Чубра преко 13 кућа, а Чубра Стражевица нешто мање. Вукчева Чубра, Чубра Лагатор и Чубра Копривница била су најмања села пред крај 16. века.

Чубарске стене у атару села Чубре, су мање познате а ипак занимљиве по својој конфигурацији, необичним облицима и неколико урезаних крстова на њима. Како се прича у селу, ту је постојао каменолом где су људи резали камен за градитељске потребе. Све до половине 19. века куће у неготинској крајини биле су грађене у стилу 'Бондрука', тек касније су крајинци почели правити куће од камена.

За крстове се незна тачно да ли потичу из средњег века или су урађени касније. Њихов облик указује да датирају из периода од 12. до 15. века.

Негде на улазу у село налазио се и манастир Крилатовац, а по причама ту су постојале и ћелије за монахе који су у тим ћелијама живели. О овом манастиру нема писаних трагова у литератури.

Црква у Чубри саграђена је 1912. године.

Контакт адреса Месне канцеларије у насељу је МК Чубра 19300 Неготин, број телефона +381 (0)19 546 – 095.