Среда, 24. Април 2013.

Чистија будућност–социјално предузетништво

4140_1.jpg

У оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Бугарске, у нашој општини биће реализован пројекат „Нови послови за чистију будућност–социјално предузетништво“, где је Општина Неготин водећи партнер. Пројекат се финансира од стране ЕУ, у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње (IPA CBC Programme) и реализоваће се у сарадњи са општином Ново Село из суседне Републике Бугарске, која је партнер на пројекту и уз помоћ YUROM-a, такође партнера на пројекту.  Укупна вредност пројекта је 386 680,75, и он ће се реализовати у наредних 18 месеци.

Пројектом, који ће се реализовати на територијама општина Неготин и Ново Село, предвиђено је да се у општини Неготин, а уз сарадњу са ЈКП „Бадњево“ из Неготина и YUROM центром из Ниша, оснује социјална задруга која ће се бавити сакупљањем, сортирањем и паковањем секундарног отпада. 10 особа, Роми и друге социјално угрожене групе, које се налазе на листи социјално најугроженијих, ће основати социјалну задругу, и они ће, у сарадњи са YUROM центром добили адекватну обуку у неколико, пројектом предвиђених радионица, а такође ће из средстава пројекта била набављена и адекватна опрема која је неопходна за прикупљања и обраде секундарних сировина. Поред набаке основне ХТЗ опреме за 10 сакупљача секундарних сировина, у плану је и набавка 10 трицикала за транспорт отпада, 45 канти за одлагање смећа, млин и две пресе за обраду и паковање ПЕТ амбалаже, као и специјализовани камион за потребе ЈКП „Бадњево“ из Неготина.

Крајњи циљ формирања ове врсте социјалне задруге јесте стручно оспособљавање особа, припадника маргиналних група, у области прикупљања и обраде секундарних сировина, пружање могућности запослења тим особама, што за последицу има смањење броја корисника социјалне помоћи. С друге стране, тежи се формирању социјалне задруге, која ће током пројекта стећи потребна знања и искуства из области прикупљања и обраде секундарних сировина, која ће остварити контакте у сфери продаје и дистрибуције секундарних сировина и која ће након истека времена предвиђеног за имплементацију пројекта, моћи да буде одржива, односно да самостално настави са радом и да са својим проширењем омогући запошљавање већег броја угрожених особа.

У општини Ново Село у Републици Бугаској, овим пројектом, предвиђено је оснивање ЈКП предузећа за потребе општине и набавка специјализованог камиона за то предузеће. С обзиром да општина Ново Село ову врсту услуга плаћа приватном лицу, на овај начин решава се проблем очување животне средине, запошљавања одређеног броја људи, али и уштеде средстава општине.

На генералном плану, пројекат има за циљ успостављање ближе сарадња ове две пограничне регије у области контроле отпада и заштите животне средине, успостављање програма социјалног предузетништва као једног од вида програма помоћи маргиналним групама.