Уторак, 23. Мај 2017.

Четврти Вокални етно-фестивал младих – ВЕФ

Четврти по реду Вокални етно-фестивал младих – ВЕФ  одржаће се у Неготину, 25. и 26. маја. Фестивал, који је намењен младим извођачима и по томе је јединствен у Србији и ове године имаће међународни карактер, а окупиће више од 150 учесника из Србије, Румуније, Бугарске и Црне Горе.


                                                                           (кликните на фотографију за увећање)

Фестивал ће свечано бити отворен у четвртак, 25. маја у Музичком павиљону, где одмах након отварања бити приређен и целовечерњи концерт прошлогодишњих победника ВЕФ-а, Певачке групе катедре за етномузикологију Академије умјетности  Универзитета у Бањалуци. У случају кише организатори су најавили да ће свечано отварање бити премештено у Дом културе.

Други дан Фестивала је такмичарски. Такмичиће се једанаест група, осам из Србије и по једна из Румуније, Бугарске и Црне Горе. За наслов победника четвртог ВЕФ-анадметаће се : Женска пјевачка група КУД-а „Мијат Машковић“ из Колашина, Вокална радионица „Бистрик“ Биље Крстић  из Београда, Женска певачка група ОМШ „Стеван Мокрањац“ из Неготина, Етно-група „Мариника“ из Неготина, Група „Славеја“ – НУИ „Пинајот Пипков“ Плевен, Бугарска, Вокална група „Олтенаси са Олтенцуте“ Турн Северин, Румунија,  Мушки вокално-инструментални састав „Ајдуци“ из Неготина, Женска певачка група Одсека за српско традиционално певање ОМШ „Станислав Бинички“ из Лесковца, Певачка група СМШ „Петар Коњовић“ из Сомбора, Певачка група Етномузиколошког одсека Музичке школе из Суботице и  Певачка етно-група „Јелек“ из  Гроцке. У ревијалном програму наступиће и Дечији хор „Вивак“ ОУШ „Стеван Мокрањац“ Неготин и „Дунавски вез“ ОМШ „Константин Бабић“ из Кладова. 


                                                                                                   (кликните на фотографију за увећање)

Њихове наступе оцењиваће жири који ће чинити др Драгица Панић Кашански, доцент на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, др Злата Марјановић, професор традиционалног певања, свирања, народних ансамбала и етномузикологије. и Данијела Марковић, професор музичке културе у Неготинској гимназији, СМШ „Стеван Мокрањац“ и Техничкој школи у Неготину и диригент мешовитог гимназијског хора.

Вокални етно-фестивал младих основан је 2014. године, са циљем да промовише традиционалну етно музику, да активно укључује младе у њено очување као и да подстиче њихову креативну интерпретацију. Негујући културне и традиционалне вредности, ВЕФ едукује младе утичући на размену искустава и на унапређење знања, а све то у Неготину, Мокрањчевом граду и граду са богатом културном и музичком традицијом.

Вокални етно-фестивал ВЕФ организује Креативно удружење НЕГО, под покровитељством општине Неготин.  

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.