Среда, 19. Септембар 2018.

Четврти дан Фестивала „Мокрањчеви дани“

 галерији Мокрањчеве родне куће одржана је трибина на којој је представљена радиофонска поема „Велики камен“, дело Иване Стефановић, које је добило престижну награду „Prix Italia“ за 2017. годину.


Овај програм 53.“Мокрањчевих дана“ организован је у сарадњи са Другим програмом Радио Београда, а поводом обележавања његових 60 година рада. Трибину је, кроз критички приказ овог изванредног, снажног и емотивног  дела, водила мр Ана Котевска, музиколог и музички критичар.


У оквиру 53.“Мокрањчевих дана“,  у конаку Кнеза Тодорчета отворена је изложба „Археоакустика“- сакрална архитектура средњовековне Србије. Изложбу  је приредио Музеј Крајине у сарадњи са Музејом науке и технике из Београда, средствима Министарства културе и информисања. Аутори су  Зорана Ђорђевић, Драган Новковић и Марија Драгишић, кустоси Музеја из Београда.Изложба „Арехеоакустика“ је посвећена првим археоакустичким истраживањима код нас, тачније испитивању односа звука и градитељског наслеђа средњовековне Србије.


У вечерњим сатима публика је уживала у концерту ансамбла „Метаморфозис“ из Београда Камерни ансамбл „Метаморфозис основан је 2005. године на иницијативу виолисте и уметничког директора Саше Мирковића. Од самог настанка посвећен је извођењу граничних жанрова уметничке музике (нова музика, world music, дела која дотичу или садрже елементе популарних стилова), али и извођењу добро познатих дела западно-европске музичке традиције у „новом руху“ – у другачијим, новим аранжманима и сценским поставкама, који представљају својеврстан одговор на савремени тренутак, укус публике и праксу музичког извођења у свету.

Четврти фестивалски дан завршен је промоцијом књиге „У сагласју с Мокрањцем“ аутора Власте Младеновића. Овај неготински песник до сада је објавио преко двадесет песничких књига код угледних издавача. Добитник је  Драинчеве и других награда. Уредник културног и издавачког програма Народне библиотеке Доситеј Новаковић, Неготин и часописа Библиопис.