Четвртак, 06. Аугуст 2015.

Борба против насиља у породици

Због све учесталијег насиља над женама и породичног насиља са смртним исходом, а у циљу предузимања мера од стране надлежних државних органа и институција и стриктног поштовања важећих прописа и протокола у овој области, јуче је у малој сали одржан састанак коме су, на позив начелника Полицијске станице  Неготин присуствовали представници локалне самоуправе,  тужилаштва, судова , Здравственог центра и повереништва за избеглице.

Присутни су се на састанку упознали са закључцима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, а разговарали су и o конкретним корацима које морају предузети у циљу превенције насиља над женама, породичног насиља и насиља у партнерским односима.

Велики проблем је што жртве насиља не пријављују одмах насилнике, па се веома често насиље нажалост завршава смртним исходом. Како се чуло на састанку од 1999. до 2015. године, на територији општине Неготин, догодило се 8 убистава у породици, од чега се у четири случаја ради о смтрном исходу супружника.

Закључак са јучерашњег састанка је да мора да се ради на јачању капацитета институција у борби против насиља у породици и његовој превенцији, као и да се, у оквиру Локалног савета за безбедност  формира Радно тело које ће се бавити овим проблемом.