Четвртак, 04. Октобар 2012.

Борба против корупције

3897_1.jpg

Комитет правника за људска права организовао је у Неготину панел дискусију на тему „Препреке за ефективан поступак за кривична дела са елементима корупције у Србији“. У раду панела учествовали су представници судова, тужилаштва, полиције и невладиног сектора из Неготина, а скуп је отворио мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.

3897_4.jpg

„Драго ми је што се једна од шест панел дискусија у Србији на тему превазилажења препрека за ефективан поступак за кривична дела са елементима корупције одржава у нашем граду и надам се да ће овај састанак допринети ефикаснијој борби против корупције. Подсећам вас да је управо борба против корупције један од великих циљева којем ви, са аспекта ваше надлежности, али и ми, као локална самоуправа, заједно тежимо“ - истакао је мр Уруковић.

3897_2.jpg

Своја запажања о предусловима рада судија у кривичном поступку за дела са елементима корупције презентовали су представници Вишег суда у Неготину, док је о предусловима рада тужилаштва за ова кривична дела, односно своја искуства и ставове у име Вишег јавног тужилаштва из Неготина изнео Зоран Антић, виши јавни тужилац. О доприносу неготинске полиције у вођењу поступка за кривична дела корупције говорио Мића Џеновљановић, начелник Полицијске станице Неготин.

3897_3.jpg

Циљ панел дискусије јесте размена искустава кључних актера о препрекама за ефективан  поступак за кривична дела са елементима корупције и унапређење комуникације полиције, тужилаштва, судова, цивилног друштва и органа и тела који у вршењу својих надлежности могу да допринесу квалитетнијем и ефикаснијем поступку.  Препоруке са панел дискусија које ће бити одржане у још пет градова у Србији биће представљене на завршној конференцији у Београду. Скуп у Неготину организован је оквиру пројекта „Адекватна подршка правосуђу Србије кроз мониторинг суђења за корупцију“ који финансира Фондација за отворено друштво.