Понедељак, 06. Јануар 2014.

Бадњи дан

Светом Литургијом, освећењем и паљењем бадњака и ломљењем чеснице, у дворишту Цркве Свете Тројице, коме је присуствовало више стотина Неготинаца, почело је обележавање најрадоснијег хришћанског празника Божића.

 

Пре налагања бадњака, Бадњи дан и Божић грађанима је честитао, испред свештенства неготинске цркве протојереј ставрофор Ранко Јовић. Он је између осталог у свом обраћању истакао да је Божић најрадоснији дан за све хришћане, дан када заборавимо на све лоше и када су нам и мисли и поступци радосни.

Светој литургији и церемонији ношења и налагања Бадњака присуствовали су председник Општине Неготин мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин, Дамир Ракић и заменик председника општине Неготин, Драгољуб Ђорђевић.

   

Председник Општине Неготин Неготин, магистар Милан Уруковић, у свом обраћању грађанима Општине Неготин је између остралог истакао : „Обичаји о великим православним празницима, као што су Бадње вече и Божић, део су наше традиције и један од основних услова опстанка српског народа, како у бурним ратним временима, тако и данас када у миру славимо у друштву породице и најближих. У то име, драги суграђани, верници, ја вам честитам Бадњи дан и Божић, са жељом да будете срећни, здрави, успешни, часни и да свима овај дан буде почетак великог бољитка у домовима, општини, Србији. Мир божји, Христос се роди.“

   

Обележавање великог хришћанског празника настављено је бденијем и поноћном литургијом у Цркви Свете Тројице у Неготину.

   

Света Божићне литургија биће служена и сутра као и другог и трећег дана најрадоснијег прaзника хришћана. Прва Божићна Света литургија биће служена у Цркви Рождества Пресвете Богородице у 7 сати, док ће у Цркви Свете Тројице литургија почети у 8 сати и 30 минута. Другог и трећег дана Божићна литургија у Цркви Свете Тројице биће служена од 8 сати.