Среда, 28. Септембар 2016.

Асфалтирање улица у Уровици

Два месеца након покретања иницијативе од стране Савета месне заједнице, мештани три улице у Уровици добили су нов асфалт до својих кућа. Радове су суфинансирали мештани и Општина Неготин, по принципу динар на динар.

  

Овакав начин финансирања позитивно је прихваћен од великог броја мештана, који у великом броју живе и раде у земљама западне Европе.

„Сви мештани из улице Стевана Мокрањца су прихватили нашу иницијативу и свако је имао свој удео у прикупљању средстава. Људи су давали од 100 до 500 евра по домаћинсту и укупно је на овај начин само у овој улици прикупљено 12250 евра. У  другој улици прикупљено је око 11 000, а у улици 1. маја, за   60 метара асфалта, само један мештанин је дао 2200 евра.“ - истиче Ђорђе Ђорђоковић и апелује на остале Уровчане да наставе ову акцију, јер само тако могу да ураде нешто више за своје село.

Радове у Уровици обишли су Јован Миловановић, председник општине Неготин, Александра Величковић, помоћница председника општине и Драган Мијуцић, директор ЈП за грађевинско земљиште.

  

„Вредност ових радова на асфалтирању је 5,4 милиона динара, а укупна вредност свих досадашњих радова у Уровици је 12 260 000 динара.  У два наврата су у овом селу рађени атарски путеви ове и прошле године, асфалтиран је пут до школе, израђен је пројекат и уговорени радови на згради старе кафане, али се од тог уговора одустало због захтева савета да се прошири обим радова, па ћемо након израде пројектне документације поново спровести јавну набавку. Оно што могу да најавим је и финансирање изградње зграде за пречишћавање воде са свом потребном опремом, што је вишедеценијски проблем“ – рекао је председник општине Неготин, Јован Миловановић. 

  

Мештани Уровице истичу да је сарадња са локалном самоуправом одлична и надају се да ће таква бити и у наредном периоду. Осим радова на изградњи система за пречишћавање воде и на крову старе кафане, планирају и радове на поправци крова на школској згради и дечијем игралишту. Од локалне самоуправе очекују и да се матично подручје врати у њихово село.     

„У наредним данима очекујемо да се асфалтира још 350 метара пута које ми одредимо, а које финансира општина Неготин. Покушаћемо да током зиме сакупимо новац од мештана и да уз помоћ општине асфалтирамо све улице у селу. Веома смо задовољни сарадњојм са локалном самоуправом  и надамо се да ће и убудуће тако да буде. У договору са oпштином Неготин код нас треба да се ураде још пет ствари. Међу најзначајнијим је свакако повратак матичног подручја у Уровици јер ми смо једно од највећих села у општини, имамо највише издатих докумената у општини око 17 000 годишње и имамо обећања да ће до краја године да се то и оствари“ – каже Бора Андрекуловић.

  

За асфалтирање улица у Уровици ангажовано је предузеће за путеве „СТРАБАГ“ из Зајечара.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.