Петак, 11. Октобар 2013.

Археолошка истраживања код Мокрањских стена

Ових дана, недалеко од Мокрањских стена, трећу годину заредом спроводе се системска истраживања мултикултуралног локалитета “Поткопине” где је живот започео 4.000 година ПНЕ. На овом месту има трагова живота и насеобина из периода бакарног, бронзаног и гвозденог доба, али и из средњевековног периода, доба Византије. Истраживања спроводе стручњаци Археолошког института из Београда у сарадњи са Музејом Крајине.

"Реч је локалитету значајном за читав регион о којем су објављени радови у два инострана стручна часописа и у недавно промовисаној монографији “Културна стратиграфија происторијских локалитета Неготинске Крајине“ – истиче др Александар Капуран, руководилац истраживања.

На локалитету “Поткопине” пронађени су бројни остаци предмета из бакарног, брозаног и гвозденог доба који потврђују претпоставке о праисторијским насељима и животу на овим просторима.

Ових дана, у непосредној близини локалитета откривена је некропола из средњег века са гробовима укопаним у објекте који потичу из византијског периода. Из једног гроба данас су узети узорци остатака за ДНК анализу за пројекат “Етногенеза Срба” који ради Институт за микробиологију Србије.

"Радимо анализу популације у различитим периодима за генетску базу података на основу које ћемо доћи до општих знања о мограцијама и савременој популацији" – истиче Слободан Давидовић, из Института за молекуларну генетику и генетски инжењеринг из Београда.

Иначе, како истичу стручњаци из Археолошког института велики проблем и штету на самом локалитету праве нелегални трагачи који вођени легендама о скривеном благу уништавају налазе.

"Иако се на овим локалитетима не може наћи ништа, условно речено вредно, трагачи за златом су потпуно уништили мало византијско утврђење и све слојеве на њему. Тиме су направили огромну штету нама истраживачима, али и културном благу овог краја" – подсећа др Александар Капуран.

Овогодишња истраживања на локалитету “Поткопине” са 400.000 динара финансира Министарство културе, док је 350.000 динара обезбедио Музеј Крајине.

Истраживања на локалитету “Поткопине” почела су 2011. године када је у оквиру пројекта америчког Универзитета “Лоренс” из Канзаса откривено да на том месту има остатака из металног доба и византијског периода.