Петак, 20. Аугуст 2021.

АПЕЛ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ЗА ТЕРИТОРИЈУ ОПШТИНЕ НЕГОТИН

Сведоци смо глобалних климатских промена на планети Земљи. Екстремне температуре са малом количином падавина условиле су све учесталије пожаре великих размера које угрожавају ЕКО систем, материјална добра и људске животе.

Узрочник појаве пожара је све чешће људски нехат и немар. Према подацима Ватрогасно-спасилачке јединице за територију општине Неготин, од почетка августа  регистровано је 48 пожара на отвореном простору (горели су макија, сува трава, ниско растиње). Пожари су захватили површину од 727 хектара у атару села Прахово, Радујевац, Буковче, Кобишница, Тамнич, Браћевац, Рајац, Мала Каменцица, Штубик и Јасеница.

На локализацији и гашењу учествовало је преко 200 ватрогасаца са опремом, ВСЈ Неготин, ВСЈ Одељења за ванредне ситуације Бор и Зајечар, ДВД Јабуковац, ватрогасних јединица „Ђердап 2 и „Еликсир Прахово, и 50-так мештана са угрожених подручја.

Умногим случајевима спашене су пољопривредне културе, као и грађевински објекти у близини рејона захваћених пожарима. Дошло је и до повређивања и угрожавања људских живота.

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин апелује на грађане да прекину са праксом непланског паљења стрњишта, дивљих депонија, у циљу заштите имовине, људских живота.

П О Ж А Р  ЈЕ НЕПРЕДВИДИВ ! ЛАКО СЕ ИЗАЗОВЕ, А ВЕОМА ЧЕСТО СЕ ВРЛО ТЕШКО КОНТРОЛИШЕ И ГАСИ!

-          Задњих година шири се лоша навика паљења свега и свачега у циљу   чишћења пољопривредних поседа и викенд насеља.

-          Пожари на отвореном простору изазивају велике штете и у њима најчешће  страдају воћњаци, виногради, пашњаци, шуме, пчелињаци, викендице, торови...

-          За њихово локализовање и гашење потребно је више дана, па и недеља,  одрекнимо се ове лоше навике!

-          Придржавајте се мера противпожарне заштите како би избегли изазивање пожара већих размера

-          Молимо све грађане да око својих викендица, пчелињака, воћњака и винограда направе заштитни појас

-          За лица која се не придржавају ових мера и тиме угрозе своју и туђу имовину биће предузете све законске мере.