Петак, 22. Јануар 2010.

"Анђели и виле" у галерији Дома културе

2450_1.jpg

За прву ликовну поставку у овој години, Дом културе "Стеван Мокрањац" Неготин, одабрао је изложбу "Анђели и виле у наивној и маргиналној уметности", ауторке Иване Јовановић из фонда Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, са којим Дом културе има традиционално добру вишегодишњу плодотворну сарадњу. Реч је о избору од 25 уметничких дела, четрнаесторо аутора, припадника различитих генерација, од светских класика у области наивног сликарства, међу којима су: Илија Башичевић Босиљ, Милан Рашић и Сава Секулић, до млађе генерације уметника. Свет фантастичних бића, анђела и вила, инспирисао је уметнике да слободном стваралачком игром духа и имагинације дођу до личних решења.

2450_3.jpg

Изложбу у Неготину, која је премијерно промовисана у оквиру међународне манифестације "Ноћ музеја" у Јагодини маја 2009.године, отворила је Ивана Јовановић, историчар уметности, један од кустоса Музеја наиве и аутор  изложбене поставке, наглашавајући да "анђели, као једна од најизразитијих представа идеалног и нестварно лепог, са најинтензивнијом асоцијацијом на надземаљско, онострано, духовно, представљају један од најтипичнијих и најприсутнијих мотива у религијски инспирисаној уметности. Анђелима се приписују различита својства. Они су, пре свега, небески изасланици, гласници, посредници који преносе Божије поруке, објављују његову вољу и извршавају задатке које им поверава. Симболи моћи невидљивог света и просветљења, анђели представљају везу између Бога и људи, којима помажу као својој млађој и несавршеној браћи. У зависности од места које заузимају у небеској анђеоској хијерархији, подељеној у више група, различито су и приказивани. Најпознатији су серафими, херувими, арханђели и анђели чувари. Најчешће се представљају у људском обличју, са крилима. Анђели су бестелесна, бесмртна, тајновита бића у духовном свету који измиче људском поимању, али су блиска људској машти и тежњи ка вишем, надземаљском смислу."

2450_2.jpg

Изложба "Анђели и виле у наивној и маргиналној уметности", може се погледати у галерији Дома културе, сваког радног дана у времену од 9-14 сати, закључно са 12.фебруаром 2010.године.

Подсетимо, у другој галерији Дома културе "Стеван Мокрањац" у Неготину смештена је стална поставка уметничких дела из Фонда Дома културе, који данас чини преко 300 уметничких дела из разних области ликовне уметности (сликарства, вајарства, графике, цртежа, фотографија и др.). Ова изложба представља избор уметничких дела 17 аутора различитих генерација и ликовних израза. Велики део колекције чине дела настала у ликовној колонији Вратна као и дела која су уметници поклањали Дому културе и неколико откупљених дела. Као резултат вишегодишњег сакупљања, евидентирања и чувања ових радова родила се идеја о сталној поставци ликовних дела из фонда Дома културе, која представља један могући избор радова а поставка се мења сваке године.