Четвртак, 24. Јун 2021.

АМБАСАДОР САВЕЗНЕ РЕПУБЛИКЕ НЕМАЧКЕ ТОМАС ШИБ ПОСЕТИО НАШУ ОПШТИНУ

Неготински крај обишао је амбасадор СР Немачке Њ.Е. Томас Шиб који је са председником Владимиром Величковићем приликом обиласка пивница у Рогљеву разговарао о развоју туристичких потенцијала наше општине кроз реализацију пројекта  реконструкције  Рогљевалких и Рајачких пивница.

  

„Овде сам по први пут и потпуно сам  импресиониран како изгледа ово идилично место. Имали смо прилику да дегустирамо неготинско вино, прошетамо по селу, упознали смо и младу девојку која је боравила у иностранству али је одлучила да се врати овде и бави производњом вина. Све то заједно представља циљ нашег пројекта „ЕУ за тебе“ који финансира Европска унија уз финансијски допринос немачке владе. Наша идеја је да промовишемо традиционално припремање вина кроз подршку у виду инфраструктуре, развој туризма, отварање нових радних места и искоришћавање великих потенцијала које овај крај нуди. Посебно бисмо желели да се фокусирамо на младе винаре и да их подржимо да остану овде“ истакао је амбасадор Шиб медијима.

  

Током посете Рогљевачким и Рајачким пивницама амбасадор Шиб је имао прилику да се у разговору са винарима, упозна са историјом нашег краја, туристичким и пољопривредним   потенцијалима и специфичностима које овај крај Србије чине јединственим.

  

 „ Из разговора са амбасадором Шибом сазнао сам да је изненађен колико је леп наш крај и колико има потенцијала. Причали смо о разним темама али највише о најзначајнијој која се односи на пројекат „Уређење Неготинских пивница“ који ће се реализовати средствима Европске Уније, СР Немачке и наше државе . Пројекат се спроводи уз помоћ ГИЗ-а, и максимално ће развити  потенцијал пивница. Ми смо у завршној фази припреме пројектне документације што представља увод у уређење целе инфраструктуре на Рајачким и Рогљевачким пивницама, стварање услова да млади остану овде. Са привођењем крају процеса комасације очекујем нове засаде винове лозе који, заједно са туристичким потенцијалом, представљају нашу будућност.“ рекао је председник Величковић и захвалио Европској унији, немачкој Влади и нашој држави на подршци у реализацији пројекта уређења.

        

Пројекат ЕУ за културно наслеђе и туризам, за циљ има развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља и финасирају га Европска унија, Савезно министарство за развој немачке Владе а спроводи Немачка организација за сарадњу ГИЗ.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.