Уторак, 18. Септембар 2018.

„Алтро сенсо“ и мјузикл „Боливуд“

Трећи дан фестивала „Мокрањчеви дани“ обележили програми посвећени српском композитору Петру Стојановићу и мјузикл „Боливуд“ Народног позоришта из Београда. 

  

Клавирски квинтет „Altro senso“ извео је на малој сцени биоскопа Крајина клавирски квинтет Петра Стојановића, јединог српског композитора који је компоновао такву форму. Композитор Петар Стојановић један је од наших најплодотворнијих композитора са преко 130 опуса који су извођени у Бечу, Прагу и Будимпешти. Писао је опере, оперете, балете и оркестарска дела, међу којима су од посебног значаја његови концерти као први примери тог жанра у српској музици. Фестивалска публика 53. Мокрањчевих дана имала је прилику да чује и Стојановићеву „Југословенску фантазију“, композицију која је случајно откривена у преписци са композиторовим наследницима. У оригиналу је компонована за две виониле, вилончело и клавир, највероватније 1916. Године, а реконструкцију за квинтет су урадиле композиторка проф. Мирјана Живковић и пијаниста Наташа Шпачен, члан квинтета „Altro senso“. Наташа Шпачен је и аутор аранжмана композиције „Тамо далеко“ , оригинално писане у Банату 1919. за виолину и клавир.

  

Ансамбл Народног позиришта извео је на сцени Дома културе у Неготину, недавно постављено, али већ на бројним фестивалима афирмисано дело, „Боливуд“ ауторског тима  Маја Пелевић и Ања Ђорђевић, које су снагом свог талента и имагинације на сцену нашег водећег театра први пут у послератној историји довеле потиснути жанр мјузикла.

  

Причу данашњице, о сну о брзом и лаком богаћењу,  изнела је  млада екипа националног театра: Милош Ђорђевић, Јелена Ђокић, Данијела Угреновић, Сузана Лукић, Павле Јеринић и Бојана Ђурашковић.