Уторак, 10. Јун 2014.

Александра Петровић одликована Oрденом царице Милице-преподобне Евгеније СПЦ

Александри Петровић, председници Кола српских сестара у Неготину, Свети архијерејски синод Српске православне цркве, на предлог доскорашњег епископа тимочког, господина Јустина, доделио је високо одликовање СПЦ, Орден царице Милице – преподобне Евгеније за „делатну љубав према Светој Мајци Цркви“ нарочито показану њеним свесрдним, хуманитарним и добротворним радом, као и активним учешћем у црквеном животу Епархије тимочке.

Епископ Јустин, високо црквено одликовање госпођи Петровић уручио је на свечаности поводом обележавања храмовне славе цркве Свете Тројице у Неготину. Том приликом господин Јустин, који ускоро прелази на дужност епископа жичког, захвалио се на дугогодишњој сарадњи госпођи Александри Петровић, њеном труду, хуманитарном раду и значајним резултатима.

"Ово је признање и свим чланицама Кола српских сестара у Неготину, које својим залагањем и милосрдним радом у нашој организацији, настоје да помогну свим несрећним, изнемоглим и угроженим суграђанима. Желим да се захвалим и мојој породици, пре свега супругу Томиславу који је увек имао разумевања за моје одсуство од куће, али и ћерки Гордани и сину Драгану који су подржавали мој рад и свесрдно помагали" – истакла је Александра Петровић, захваљујући на високом одликовању.

Александра Петровић била је иницијатор обнављања рада неготинског огранка Кола српских сестара у Неготину 1995. године од када је и на челу ове милосрдне организације. У протеклих 19 година, Коло српских сестара организовало је велики број хуманитарних акција, а чланице ове организације учешћем на конкурсима међународних хуманитарних фондова „Шуман трофеја“ и аустријске хуманитарне организације Каритас обезбедиле су значајна средства којима су помагале школовање ђака и студената из социјално угрожених породица, избеглице. Међу Неготинцима посебно је запажена и омиљена њихова акција награђивања мајки за рођење трећег и сваког наредног детета.

"Ми, чланице неготинске подружнице Кола српских сестара, основане 1904. само шест месеци после београдске, а као треће у Србији, настављамо вековну традицију доброчинства. Поред бројних хуманитарних акција којима најчешће дарујемо децу и њихове родитеље, не треба заборавити да је на иницијативу Кола српских сестара у Неготину отворено и прво обданиште, а 1930. године саграђен и дом Кола српских сестара, који је после више од 60 година поново враћен организацији на коришћење. Уз помоћ добрих људи ми ћемо обновити свој дом и, надамо се, наредну годишњицу обележити у својим просторијама" – поручила је Александра Петровић, председница Кола српских сестара у Неготину.