Четвртак, 21. Фебруар 2019.

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде у посети Неготину

У оквиру обиласка свих пољопривредних служби у Србији у Неготину данас је боравио Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде за рурални развој са сарадницима. На састанку приређеном у малој сали Општине Неготин Богићевић је разговарао  са представницима локалних самоуправа, пољопривредне стручне службе, удружења, задруга и са пољопривредним произвођачима. На почетку састанка присутне госте поздравила је Мерлина Селенић, заменик председника општине истакавши важност посете имајући у виду да је развој  пољопривреде  важан за нашу општину која од 2006. године издваја велика средства кроз аграрни буџет. 

  

„На састанку су били присутни представници локалних самоуправа којима ПССС гравитира. Важно је да се направи сарадња између Министарства пољопривреде, локалних самоуправа и пољопривредних стручних служби јер без те сарадње, те вертикале, наш пољопривредник, што се и показало је недовољно информисан и едукован и самим тим  је лошија производња. Циљ ових састанака је управо то, унапређивање сарадње на свим новима да би пољопривредник  остварио бољу производњу. Говорили смо и о писању локалних програма за пољопривредну производњу који су веома битни и драго ми је што ове општине издвајају велика средства за пољопривреду, да је сарадња  с пољопривредним сручним службама изузетна, да су и чланови већа из ове службе. То ме радује и мислим да овако како се ради и оваква сарадња у овом делу земље врло брзо пољопривредну производњу ће  довести на онај ниво на коме је раније била.“ изјавио је медијима након састанка Александар Богићевић, помоћни министра пољопривреде.   

Ово је била прилика да се чују искуства свих локалних самоуправа из Борског управног округа. Представници удружења  пчелара, воћара и винара из наше општине информисали су Богићевића о својим искуствима и похвалили сарадњу са локалном самоуправом и пољопривредном стручном службом.

  

„Значај посете помоћника министра источној Србији је  промоција сарадње министартсва и локалних самоуправа, пољопривредних саветодавних служби. Ово је била прилика да виде какав је рад на терену, да се чују мишљења пољопривредних произвођача, удружења, да ли треба нешто помоћи локалним самоуправама а и нешто изменити што се тиче субвенција,  а и побољшање рада стручне службе. Општина Неготин је за рурални развој ове године издвојила доста средстава, 43  милиона од којих је 18 опредељено за комасацију у тимочком делу општине да бисмо повећали парцеле, односно да обрадива површина буде већа чиме бисмо олакшали рад произвођачима. Надамо се да ћемо овим издвајањима помоћи локалном становништву у повећању производње и пласмана и привући домаће и стране инвеститоре. 25 милиона је издвојено за директна средства пољопривреди. Укључене су све гране. Желим да истакнем да и ове године имамо меру од 100 процената повраћаја за подизање нових засада винове лозе до 500.000 што је веома значајна мера.“ изјавио је Драган Радосављевић, члан Општинског већа задужен за пољопривреду.  

  

Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде за рурални развој је у оквиру посете посетио и Пољопривредну стручну службу и Винарију „Матаљ“.